Commentaar Brits koningshuis

De keuze van Harry en Meghan is halfslachtig

Groot-Brittannië staat op z’n kop door het besluit van Harry en Meghan hun koninklijk leven en werk voortaan anders in te richten. Zelf noemen ze het een ‘vooruitstrevende nieuwe rol’, de Britse tabloids koppen in megaletters over de ‘Megxit’ en ‘Verraad aan de Queen’.

Harry en Meghan zijn misschien wel het bekendste royaltykoppel ter wereld. Via hun instagramaccount ‘Sussexroyal’ maakten ze hun toekomstplannen deze week wereldkundig. Ze willen een zinvol leven leiden, eigen (commercieel) geld verdienen, aan liefdadigheid doen, een rustiger leven hebben met hun gezin, deels in Canada, en toch volle steun aan het koningshuis geven. Zeker gezien dat laatste is de grote teleurstelling van oma Elizabeth, (schoon)vader Charles en broer William te begrijpen, die niet vooraf op de hoogte waren gesteld. Op dit wensenlijstje van Harry en Meghan past maar één typisch Britse reactie: you can’t have your cake and eat it.

Lasten beperken, lusten behouden

Het lijkt erop dat het paar de lasten van hun koninklijk leven in de schijnwerpers wil beperken, maar in ieder geval een groot deel van de lusten wil behouden. Zo doen de hertog en hertogin van Sussex geen afstand van hun koninklijke titels of positie, van hun luxe onderkomen naast dat van de koningin (verbouwd met belastinggeld) of andere privileges die verbonden zijn aan Harry’s familie. Ook lijken ze niet echt de luwte te zoeken, gezien de plannen van het paar om zich te storten op liefdadigheid en eigen inkomsten te genereren. Daarvoor is het licht van de schijnwerpers immers onmisbaar. Bovendien is het naïef om te veronderstellen dat de pers het glamourkoppel in Canada niet weet te vinden.

Dat Harry en Meghan het traditionele instituut van de Royal Family een moderne invulling willen geven, valt niettemin te prijzen. Net als het Nederlandse koningshuis kan de Britse Firm zijn voordeel doen met een jonge generatie, die zich maatschappelijk betrokken toont en de handen uit de mouwen steekt. Ook gunt niemand het tweetal de genadeloze behandeling van de Britse tabloids die vooral Meghan na haar huwelijk moest ondergaan en waaraan eerder Harry’s moeder Diana ten onder ging.

Maar deze keuze is halfslachtig. Er zijn succesvolle voorbeelden van telgen uit een koninklijk nest die een leven in de luwte zochten. Die keuze is hen ook zeker gegund. Maar daar past geen volledig lidmaatschap van het koningshuis bij, noch een royal businessmodel.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden