CommentaarCorona-enquete

De Kamer moet zelf onderzoeken of de coronacrisis goed is aangepakt

De Tweede Kamer riep vorige week het kabinet op tot een wel heel bijzonder onderzoek. De hele Kamer, 150 Kamerleden, wil in feite dat een onafhankelijke groep mensen haar taak gaat vervullen en gaat kijken of in de aanpak van de coronacrisis de afgelopen maanden wel de juiste keuzes zijn gemaakt, en of we uit de ­afgelopen maanden nog politieke en beleidsmatige lessen kunnen trekken. Er was geen Kamerlid dat de op zich logische vraag stelde of een groep onafhankelijke mensen hiervoor nu wel het juiste middel is.

De taak van een volksvertegenwoordiger is eenvoudig opgeschreven. Eerst en vooral bestaat die uit het controleren van de uitvoerende macht en het samen met die uitvoerende macht stellen van normen voor het werk van dat kabinet. Eenvoudig opgeschreven, zoals gezegd, maar in de praktijk vaak razend moeilijk.

Een lid van een coalitiefractie kan zijn of haar taak eenvoudig uitleggen als het zoveel mogelijk steunen van een kabinet, zijn collega in de oppositie in het zo snel mogelijk ten val brengen van dat kabinet. Hoezeer het er ook op lijkt dat dat tegenwoordig het wezen van politiek is, het is een grote misvatting.

De Kamer heeft het lelijk laten afweten

Het controleren van de uitvoerende macht was de ­afgelopen maanden geen eenvoudige taak. ­Besluiten moesten in zeer korte tijd genomen worden en of daarbij alle belangen altijd even zwaar werden afgewogen, is maar zeer de vraag. Onderzoek naar het handelen van Kamer en kabinet is dan ook uiterst raadzaam. Onderzoek dat niet jaren op zich laat wachten ook. Mochten er immers lessen te trekken zijn uit de gang van zaken sinds februari, dan weten we dat graag zo snel mogelijk.

Het is echter onderzoek dat dient te gebeuren in een politieke context. De Kamer heeft het wat dat betreft tijdens de debatten over de aanpak door het kabinet ­lelijk laten afweten. Deels noodgedwongen, deels uit onterechte angst dat discussie zou kunnen wijzen op verdeeldheid en de onmacht kleine meningsverschillen opzij te zetten voor een groter doel.

Ook de aanpak van een crisis als gevolg van de uitbraak van een virus is bij uitstek politiek. Politiek in de zin dat er een afweging moet worden gemaakt tussen tegengestelde belangen. Of dat goed is gebeurd, is ook een politieke vraag. Een vraag waar het oordeel van een onafhankelijk deskundige, wat die deskundigheid dan ook moge zijn, geen meerwaarde heeft.

Nu dreigt het gevaar dat een onafhankelijke commissie met een oordeel komt dat het politieke ­debat overbodig maakt. Wie is immers de politicus die het oordeel van de deskundige in twijfel trekt? Het parlement haalt zichzelf daarmee naar beneden. Het geeft bovendien blijk van een verkeerde opvatting van zijn taak.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden