null Beeld

CommentaarPolitiek

De Kamer moet Baudet bestrijden met de kracht van het woord

Redactie Trouw

“De ongevaccineerden zijn de Joden van deze tijd”, stelde Thierry Baudet van Forum voor Democratie onlangs tijdens een demonstratie. De wegkijkers en uitsluiters zijn “de nazi’s en NSB’ers” van nu. Baudet weigerde deze pijnlijke uitspraak afgelopen week in te trekken, ook toen alle fracties in de Kamer hem hiertoe opriepen. Ook coronabeleid-critici als de PVV en de groep Van Haga vonden de vergelijking ongepast en kwetsend.

Baudets partijgenoten zoeken eveneens de ophef. Gideon van Meijeren complimenteerde zijn Forum-achterban, nadat Volt-kamerlid Nilüfer Gündogan haar beklag deed over de stroom nare onlineberichten die zij krijgt van de FvD en Denk-achterban. Van Meijeren vond het “juist goed” dat zij probeerden het Volt-kamerlid op andere gedachten te brengen. En Pepijn van Houwelingen nam de overtreffende trap in shockeren. Hij beet D66-kamerlid Sjoerd Sjoerdsma tijdens een debat toe: “Uw tijd komt nog wel, er komen tribunalen!”. Volgens Van Houwelingen was het niet persoonlijk bedoeld, want veel anderen komen ook voor ‘het tribunaal’.

De commotie en het ongemak hierover in het parlement is groot. Het is duidelijk dat Forum voor Democratie radicaliseert. Baudet zegt de heersende ‘links-liberale’ normen tot de grond toe te willen afbreken. Dat doet hij door ‘ophef’ te veroorzaken. Zo keert hij zich tegen alle coronamaatregelen, met de absurde vergelijking dat Covid een griepje is.

Wat Forum precies nastreeft, daarover kan slechts worden gespeculeerd. De methode lijkt wel veel op die van Donald Trump in de Verenigde Staten. En waartoe dat kan leiden, zagen we in januari toen zijn achterban het Capitool bestormde in de overtuiging dat Trumps’ verkiezingswinst was ‘gestolen’.

In het sterk gepolariseerde Nederland zijn Baudet en zijn vrienden druk bezig olie op het vuur te gooien. Ze zoeken niet naar een compromis met andersdenkenden, maar creëren doelbewust tegenstellingen. De voorzitter van de Tweede Kamer wil met alle fracties praten over betere omgangsvormen, maar dat is vooral symptoombestrijding.

Volgens D66 en Volt wordt het hart van de democratie bedreigd. Onze liberale rechtsorde is sterk, maar moet beschermd en verdedigd worden. Er zal juridisch scherper moeten worden gelet op wat Forum buiten het parlement zegt. In het parlement is het aan de Kamer. Er zijn 150 goed opgeleide Kamerleden, die het hele jaar met elkaar in debat zijn. De andere partijen kunnen de ophef en onzin van Forum negeren, in de hoop het vuurtje niet aan te wakkeren. Een Forum-Kamerlid kan het woord worden ontnomen, of voor een dag worden geschorst. Maar uiteindelijk zullen de andere leden in de Kamer zelf met de kracht van het woord de ondermijnende krachten moeten bestrijden.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden