null

OpinieReclamefolders

De ja-sticker scheelt al 27 miljoen kilo drukwerk. Wanneer volgt heel Nederland?

De ‘ja-sticker’ voor mensen die juist wel folders in de brievenbus willen krijgen, is een goede stimulans voor drukkers om duurzamer te worden, vindt Wouter Haan, eigenaar van drukkerij Reclameland.

Wouter Haan

‘Jij bent zeker niet blij met die ja-sticker op de brievenbussen?’ Die vraag krijgen wij als drukkers met enige regelmaat. Nu ook de Hoge Raad heeft geoordeeld dat het invoeren van de ja-sticker in Amsterdam rechtmatig is, lijkt de deur opengezet voor landelijke invoering. Misschien verrassend, maar wij zijn voor.

De ‘ja-sticker’, voor mensen die juist wél folders willen ontvangen, heeft inmiddels in twaalf gemeenten en vier grote steden de plek ingenomen van de nee/nee-sticker. Dat heeft volgens Milieu Centraal al 27 miljoen kilo drukwerk gescheeld. Hoeveel zal dat worden als dit nationaal beleid is!

Hoeveel folders zullen er in het verleden ongelezen de prullenbak of kattenbak in zijn verdwenen? Dat is duur en niet duurzaam. Je wilt immers dat je verhaal gelezen wordt. Om die reden alleen al zeggen wij ja tegen ‘ja’.

Online is de standaard

Laat dit meteen het begin zijn van een nieuwe fase in de rijke drukkersgeschiedenis. Het is niet voor het eerst dat de drukkerij zich moet aanpassen. Reclame in de bioscoop, op tv, in nieuwsapps: jouw verhaal en boodschap zijn niet meer enkel terug te vinden in folders. Ondertussen weten consumenten en bedrijven ons al jaren te vinden voor hun kalenders, naamkaartjes, speciaal maatwerk en honderden andere artikelen. Geproduceerd in een steeds milieuvriendelijker drukkerij, met oog voor maatschappij en omgeving. Veranderen hoort bij ons vak.

En het kán. Online is ‘geadresseerd drukwerk’ al jaren de standaard. Iedereen in de straat ziet een andere gepersonaliseerde advertentie, afhankelijk van eerder koopgedrag en zoekopdrachten. Daar moeten we ook in print naartoe. Zo hoef je niet een hele stad te voorzien van 25000 folders, maar kun je met gericht drukwerk en slechts 1000 exemplaren hetzelfde resultaat bereiken.

De duurzame wereld en de transitie daarnaartoe zijn de hete hangijzers van deze tijd. Nederlandse drukkers begeven zich al tijden in de kopgroep als het op duurzaam ondernemen aankomt. Of het nou plasticgebruik of distributie betreft, veel ondernemers zouden een voorbeeld kunnen nemen aan de stappen die drukkers de laatste jaren hebben gemaakt. Als we dan ook nog miljoenen kilo’s onnodig drukwerk kunnen besparen door een simpel stickertje, dan hebben wij daar maar één antwoord op: ja!

Lees ook:

Alleen de krant krijgen met een Ja/Ja-sticker op de deur? Dat is in strijd met persvrijheid

In Utrecht mogen sinds januari ongeadresseerde reclame en huis-aan-huiskrant Stadsblad Utrecht alleen worden bezorgd als de Ja/Ja-sticker op de brievenbus is geplakt. Daar haalt het gerechtshof in Arnhem nu een streep door.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden