Commentaar

De Italiaanse begroting is een klap in het gezicht van andere eurolanden

Italiaanse studenten verbrandden vorige week poppen die de vicepremiers Matteo Salvini en Luigi Di Maio moesten voorstellen, uit protest tegen de onderwijsplannen van de overheid. Beeld AFP
Italiaanse studenten verbrandden vorige week poppen die de vicepremiers Matteo Salvini en Luigi Di Maio moesten voorstellen, uit protest tegen de onderwijsplannen van de overheid.Beeld AFP

Het is tegenwoordig genoeg om een evident ondeugdelijke begroting ingang te laten vinden bij de eigen bevolking door te verwijzen naar de vijandige reactie van ‘die technocraten’ in Brussel.

De ene crisis in Europa woedt nog vrij ongehinderd voort, terwijl de volgende zich al weer aandient. Dit keer de begroting van de nieuwe Italiaanse regering voor 2019. Die is een regelrechte klap in het gezicht van de Commissie, de regeringen in andere eurolanden en, uiteindelijk, de eigen bevolking. De pensioenleeftijd gaat volgens de begroting volgend jaar in Italië terug naar, in de meeste gevallen, 62 jaar. De nieuwe bijstandsuitkering wordt te mooi om waar te zijn. Volgens critici zit de regeling zo in elkaar dat het kan gaan werken als een basisinkomen voor iedereen. Gratis geld van de Italiaanse overheid, die daarmee min of meer het vijandschap van de Italiaan in de richting van Brussel ‘koopt’.

Kritiek

Aan de kritiek vanuit de Europese Unie was immers met een dergelijke begroting niet te ontkomen. Nadat de lidstaten, inclusief Italië, afspraken dat begrotingstekorten verder terug moeten, werd in Rome besloten het tekort te verhogen naar 2,4 procent van het bruto binnenlands product. Ruim onder de uiterste grenzen van het stabiliteitspact, maar evident in strijd met afspraken. En dat met een staatsschuld (132 procent) die tot de allerhoogste in de Unie gerekend moet worden.

Gratis geld bestaat niet, hoezeer je van al je malheur de schuld ook legt bij het verre Brussel. De rente op staatspapier is sinds vorige maand voor Italië al meer dan verdubbeld. Nog altijd ver onder de rente die in eerdere eurocrises moest worden betaald, maar wel gevoelig hoger bij een toch al torenhoge schuld.

Gevolgen

Europa, en in het bijzonder de eurolanden met de gemeenschappelijk munt, zullen de gevolgen van deze onverantwoordelijke begroting merken als de populistische Italiaanse regering voet bij stuk houdt en Europa de schuld gaat geven van elk negatief gevolg. De Italiaanse economie zal echter nog veel zwaardere gevolgen ervaren. De staatsschuld is grotendeels in handen van toch al wankelende Italiaanse banken. Die kunnen deze crisis er helemaal niet bij hebben terwijl de regering op de muur blijft afstormen.

De Europese Commissie staat voor een dilemma. Zoals het er nu uitziet zal een afkeurende reactie door de Italiaanse regering niet worden uitgelegd als een aansporing met een betere begroting te komen, maar slechts als nieuwe munitie om het anti-Europagevoel te voeden. Een boete zal ook niet helpen. Het netto-resultaat zal dan een nieuwe crisis in Europa zijn. De zoveelste. En ook deze zonder reëel zicht op een oplossing.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Lees meer op trouw.nl/commentaar.

Lees ook:

In Brussel zitten ze niet echt te wachten op de explosieve Italiaanse begroting

Italië, dat al een enorme staatsschuld van 132 procent van het bruto binnenlands product heeft, wil zich nóg verder in de schulden steken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden