column

De islamisering overlaten aan de PVV lijkt me niet verstandig

Sylvain Ephimenco Beeld Trouw

Wilders is boos en roept het volk op om massaal te gaan demonstreren. De leider van de PVV is meestal pisnijdig wanneer hij voelt dat de aandacht voor zijn persoon verslapt. Dan probeert hij met vette oneliners en loodzware tweets die aandacht te heroveren. 

Nu maakte hij in een tweet ook de premier voor ‘islamlover’ uit: die gedraagt zich ‘niet als onze premier maar als ambassadeur van het kalifaat in Nederland’. Ik vroeg me af hoelang ome Geert over deze kwalificatie had moeten nadenken eer hij zijn tweet de lucht instuurde. Niet al te lang. Anders had hij zich moeten realiseren dat het kalifaat fysiek vermorzeld en verpletterd is en nog alleen in de herinneringen van halfdode jihadisten bestaat. Het lijkt erop dat na het echec van dubieuze vondsten als ‘kopvoddentaks’ of ‘CDA staat voor Christenen Dienen Allah’, Wilders met de semantiek gebrouilleerd is geraakt.

Het laatste voorbeeld hiervan zijn de bezoeken die hij samen met Vlaams Belang-leider Dewinter in geïslamiseerde Belgische buurten wilde afleggen. Het paar doopte die bezoeken met de curieuze naam ‘islamsafari’. Niet erg slim. Allereerst neem je deel aan een safari voor je eigen genot, wat een gepland bezoek aan het verpauperde Molenbeek niet leek te worden. Maar de naam safari, afgeleid van het Arabische woord safar, heeft oorspronkelijk een nogal gewelddadige connotatie.

Op safari neem je een of meerdere wapens mee en schiet je op alles wat beweegt. Als je voldoende dierlijk bloed hebt laten vloeien, keer je terug naar huis met wat roofdierenhuid als jachttrofee. Zo gaat het op de Afrikaanse savanne maar op wie moet je in hemelsnaam schieten in een Brusselse gemeente? Begrijpelijk dat de Molenbeekse burgemeester Françoise Schepmans de safari van onze Benelux-populisten moest verbieden. Hadden die twee domoren hun visite gewoon ‘werkbezoek’ of desnoods ‘blijde intreden’ genoemd, dan was er niets aan de hand geweest. Maar ja, zo genereer je weinig aandacht en daar is het voor die twee om te doen.

Leeggegeten

Want het gaat niet goed met die twee partijen en hun plotseling samenwerking lijkt verdacht veel op een sterfhuisconstructie. Het Vlaams Belang heeft niet alleen zijn naam verloren (het Vlaams Blok werd wegens racisme ontbonden) maar ook zijn aanhang. De partij die door een cordon sanitair werd getroffen is door de Vlaamse nationalisten van de N-VA – die nu wel regeren – leeggegeten. Van die mooie verkiezingsuitslagen is bijna niets meer over en het Vlaams Belang zit nu op maar 3,7 procent.

In Nederland dreigt voor de PVV hetzelfde te gebeuren met de opmars van Forum voor Democratie van pianospeler Baudet (in de peilingen tot elf zetels). Kijk, vanwege de islamisering van vele Europese achterstandsbuurten door salafisten zitten we met een gigantisch probleem opgescheept. De Franse president Hollande zag in al die enclaves het begin van de ‘verdeling’ van zijn land. Maar om dit ernstige probleem over te laten aan Snip en Snap op safari, lijkt me niet verstandig.

Lees hier alle columns van Sylvain Ephimenco

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden