Commentaar Celibaat

De inzet van de gehuwde priester is goed nieuws, nu nog vrouwelijke diakens

De cijfers zeggen al genoeg. Bisschop Karel Choennie van Paramaribo vertelde in deze krant dat er voor de 117.000 katholieken in Suriname veertien priesters beschikbaar zijn – van wie er drie ouder zijn dan tachtig jaar. Dat zijn geen aantallen die een kerk levend en vitaal kunnen houden. Dat geldt niet alleen voor Suriname, maar voor het hele Amazone-gebied. Er zijn rooms-katholieke gelovigen in die regio die soms maandenlang geen priester zien en daarmee langdurig verstoken blijven van sacramenten als de biecht en de eucharistie. Want, zo zegt de leer van de kerk, daarvoor zijn priesters nodig.

Het is daarom goed nieuws dat de bisschoppensynode die zich in de afgelopen weken over de problemen van de kerk in het Amazonegebied boog, paus Franciscus heeft geadviseerd om ook getrouwde mannen in die regio tot priester te wijden en daarmee iets te doen aan het nijpende priestertekort. Het gaat om mannen die ‘geschikt zijn en achting genieten’ en bovendien al goed functioneren als diaken. Net als priesters en bisschoppen zijn ook diakens gewijd, maar ze staan lager in rang en mogen de mis niet opdragen.

Of de paus het advies zal overnemen, is nog niet bekend, maar gezien eerdere uitlatingen van Franciscus ligt dat wel voor de hand. En het zou goed zijn: hoe kan een kerk blijven bestaan zonder dat er plek is voor wezenlijke elementen zoals de eucharistie?

Het taboe op het celibaat als gespreksonderwerp is voorbij

Aan het celibaat komt met dit advies geen einde. Het geloof in de kracht van het celibaat is in grote delen van de kerk nog zeer sterk. Maar het advies laat ook zien dat het jarenlange taboe op het celibaat als gespreksonderwerp voorbij is. En dat is uitstekend. Het is heel begrijpelijk dat de kerk niet zomaar wil tornen aan de leer. Maar als die leer de geloofspraktijk onmogelijk maakt, gaat er iets goed mis. Paus Franciscus lijkt dat goed te hebben begrepen: voor hem komt de kerk van onderop. Het is niet alleen de top van de hiërarchische kerk die bepaalt wat er in die kerk gebeurt.

In dat licht bezien zou het goed zijn dat er in de kerk ook ruimte komt voor vrouwelijke diakens. De synode schaarde zich achter dat voorstel, maar dat is met zoveel voorzichtigheid en omzichtigheid gedaan dat deze horde een stuk verder weg lijkt te staan dan die van de gehuwde priesters. Veel gelovigen in het Amazonegebied hebben om vrouwelijke diakens gevraagd. Vrouwen spelen in veel geloofsgemeenschappen daar een centrale rol. Daar past bij dat het diaconaat voor vrouwen wordt opengesteld. Het zou goed zijn als de paus in zijn uiteindelijke besluit die stap wél durft te zetten.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden