null

OpinieArbeidsmarkt

De hang naar vastigheid op de arbeidsmarkt is achterhaald

Beeld

Werkgevers en werknemers hebben baat bij flexibiliteit. Maar wetgeving sluit niet aan bij de wensen vanuit de arbeidsmarkt, aldus Dennis Luyten, commercieel directeur van de Brisker Group.

Dennis Luyten

De Nederlandse arbeidsmarkt is voor de regering een waar hoofdpijndossier. Al jaren bouwt men aan een nieuwe toekomst terwijl er krampachtig aan het verleden wordt vastgehouden. Het resultaat? ­Betuttelende wetgeving als de Wet werk en zekerheid en de Wet arbeidsmarkt in balans, die haaks staan op de wensen van werkgevers en veel flexwerkers. Het is onrealistisch om te denken dat iedereen door middel van een vast contract kan en wil werken.

De roep naar het vaste contract lijkt vooral een roep naar het verleden en gaat ons de komende jaren alleen maar tegenwerken. Het zal juist leiden tot werkgevers die moeite hebben om te gaan met de conjunctuurgolven, lagere arbeidsparticipatie en hogere werkloosheid.

We vergeten dat veel beroepen flexibel van aard zijn, en dat steeds meer beroepen flexibel worden. Uit de Nationale enquête arbeidsomstandigheden van onderzoeksorganisatie TNO blijkt dat voornamelijk werkenden tot 24 jaar geen of weinig behoefte hebben aan zekerheid. Sterker nog, meer dan de helft van deze leeftijdsgroep heeft expliciete behoefte aan flexibiliteit. In Den Haag wordt dit totaal over het hoofd gezien.

Werkgevers hebben flexibiliteit nodig

Het flexibele contract is niet alleen voor opdrachtnemers prettig, ook voor opdrachtgevers kan het erg prettig zijn om een flexibele schil te hebben. In sommige sectoren is het zelfs nodig. Flexibiliteit biedt ruimte om te kunnen omgaan met de dieptepunten en hoogtijdagen van de economie en arbeidsmarkt. In diverse branches, zoals de ­horeca en handel, is het flexcontract een belangrijke manier om mensen aan het werk te krijgen. Uitzendwerk helpt mensen de WW uit en twee derde van de uitzendkrachten blijft na een uitzendperiode werken bij het bedrijf. Hetzij via een uitzendbaan, een tijdelijk contract, als oproepkracht of via een vast contract. Het Sociaal en Cultureel Planbureau onderzocht de wensen van Nederlandse werkgevers. Onzekerheid over de toekomstige hoeveelheid werk en personeelsomvang, en een tijdelijke behoefte aan specialistische kennis, zijn dé redenen waarom werkgevers flexibiliteit willen.

De cijfers liegen er niet om: het aandeel werkgevers dat gebruikmaakt van tijdelijke contracten is van 30 procent midden jaren negentig gestegen naar bijna 57 procent in 2015. Ruim 20 procent van de werkende Nederlanders werkt op basis van een flexibel arbeidscontract, volgens de Flexbarometer. En naar verwachting zal dit aandeel de ­komende jaren alleen nog maar stijgen. Voor mensen die langere tijd zonder werk zitten, kan flexibiliteit een ­geschenk blijken. Het is voor hen dé manier om weer aan de slag te gaan en deel te nemen aan de samenleving.

16 procent van de uitzendkrachten in 2017 heeft de overstap gemaakt naar een vast contract. Dat was niet gelukt zonder flexibiliteit in het begin.

Minder uren werken, in plaats van baan kwijtraken

Ik spreek dagelijks met ondernemers die nadenken over de conjunctuur van de arbeidsmarkt en die worstelen met wet- en regelgeving. Welke kansen liggen er bij economische voorspoed en waar houd je rekening mee bij tegenspoed? Ondernemers willen hun personeel juist werkzekerheid bieden bij ­tegenspoed en dat kan alleen met flexibele contracten.

Gaat het economisch even iets minder, dan is het mogelijk dat werknemers minder uren gaan werken, in plaats van hun baan te verliezen. Dit biedt medewerkers zekerheid op het gebied van werk, arbeidsparticipatie en inkomen en het zorgt ervoor dat bestaande kennis bij bedrijven niet verloren gaat. De overheid zou hiernaar moeten streven en werkgevers- en werknemersorganisaties moeten verbinden om flexibiliteit te faciliteren.

Lees ook

Advies: Bied ook de zzp’er scholing en sociale zekerheid

Iedereen die werkt, moet sociale bescherming krijgen, zoals pensioenopbouw en een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid. Ook flexwerkers en zelfstandigen. Dit staat in een tussenadvies voor het kabinet.

Gratis thuis bezorgen? Gaat niet, het is de kosten en risico’s uitbesteden

Iedereen houdt van de beste deal, de laagste prijs en de prettigste voorwaarden. Maar tegen welke prijs? Of beter gezegd waar komt die rekening terecht?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden