De vraag van Monic

De handige migrant is harder nodig in eigen land

Werknemers in een cacao--pakhuis in de havenstad San Pedro, Ivoorkust. Beeld REUTERS

Handige migranten opnemen is een vorm van neokolonialisme, meent een lezer. Anderen zien hen juist wel graag komen, blijkt uit de antwoorden van lezers op de Vraag van Monic.

Neokolonialisme

Migranten komen over het algemeen niet naar Nederland omdat ze ons land zo fantastisch vinden. Ze vertrekken uit hun thuisland door gebrek aan werk, armoede en een corrupt politiek systeem. We kunnen hen hooguit tijdelijk opvangen, een vak leren, geld laten verdienen, contacten leggen. Maar we moeten hen zeker niet blijvend opnemen. Dat is een vorm van neokolonialisme die we niet meer moeten willen als we weer gebruikmaken van het goede, de durf en de ondernemingsgeest van mensen die in hun thuisland juist zo nodig zijn om de samenleving daar op te bouwen. Laten wij nu die handige migranten vooral daarbij helpen.
Hans van Reenen Jirnsum

Lang niet vol

Nederland is het dichtstbevolkte land, maar wel in de EU. Java, ruim drie keer zo groot als Nederland, telt zo’n 150 miljoen inwoners en Bangladesh drieënhalf keer Nederland, 170 miljoen inwoners. In Nederland zijn veel vacatures die ‘wij’ niet meer willen of kunnen doen. De mensen die wij binnen laten willen of kunnen graag iets doen. Versoepel de regels zodat die mensen een kans krijgen te integreren. 
Jan van der Wal Burgum

Nu even niet

In principe zeg ik ja tegen het opnemen van migranten. Maar nu even niet. In mijn directe omgeving wonen al anderhalf jaar Oost-Europese arbeidsmigranten. Handig zullen ze zeker zijn, onaangepast ook. Ze veroorzaken veel overlast: gooien en smijten met deuren, keihard schreeuwen zowel binnen als buiten, rommel die van hun balkon in de tuin waait en op de een of andere manier lukt het ze ook om voortdurend gebroken ruiten te hebben. Ze spreken geen fatsoenlijk woord Nederlands, halen hun schouders op en gedragen zich macho. Van de Gutmensch die ik altijd pretendeerde te zijn verander ik langzamerhand in een Schlechtmensch, wat mijzelf nog het meest choqueert en waarop ik geregeld aangesproken word. 
Corry Schellekens Amersfoort

Bezieling

Handige migranten opnemen is goed, zeker voor de krimpgebieden. Neem Zeeland, waar ik woon. Er zijn gebieden in die provincie die te kampen hebben met een ernstig tekort aan ­arbeidskrachten (techniek en horeca) en worstelen met het probleem van de aantasting van de leefbaarheid. Wat zou het geweldig zijn als we meer vakbekwame migranten kunnen verwelkomen. Zelfs onze kerken, die ook in onze gebieden soms een kwijnend bestaan leiden, kunnen weer de nodige bezieling krijgen.
Gerard de Rijke Vlissingen

Werkgevers willen niet

Als casemanager bij een gemeente zie ik veel nieuwkomers die laaggeschoold zijn, of in land van herkomst een vak hadden dat in Nederland volkomen anders wordt uitgeoefend. Veel van deze vaak jonge mensen zijn bereid alles te doen (of te leren) wat hen verder helpt. Helaas blijken werkgevers vaak niet bereid om hen een kans te geven. Ze bieden zelfs geen mogelijkheden voor een taalstage. Als werkgevers zouden willen investeren, hoeven er geen vakmensen uit het buitenland te worden aangetrokken.
Marja Bauer Amerongen

Monic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden