OPINIE

De ggz verdient meer zorg

Beeld Kwennie Cheng

De opeenstapeling van problemen in de geestelijke gezondheidszorg is ernstig. Al jaren is er tekort aan personeel en neemt de zwaarte van de patiëntenproblematiek toe. Maar nu de economie op volle toeren draait en andere banen in de zorg voor het oprapen liggen, krijgt de ggz het wel erg moeilijk. En eenvoudige oplossingen zijn er niet.

Het is onvermijdelijk ook naar het verleden te kijken. Te snel hebben instellingen enkele jaren geleden onder druk van bezuinigingen hun personeelsbestand bevroren of verkleind. Te veel gingen politici en de branche ervan uit dat ambulante zorg – zorg buiten de instellingsmuren – een oplossing kon bieden voor mensen in psychische nood. Stelselherzieningen als deze pakken lang niet altijd goed uit. Inmiddels is duidelijk dat de ambulante zorg lang niet toereikend is en dat veel mensen alsnog in een instelling behandeld moeten worden. En vaak kampen ze met extra zware problemen, wat het werken in die instellingen er niet eenvoudiger op maakt. Zo krijgt personeel te maken met agressie van patiënten, of agressie tussen patiënten.

Ook speelt mee dat personeel zelf meer opties heeft. Velen kunnen elders aan de slag of kiezen voor een bestaan als zzp’er waardoor ze selectiever zijn in wat ze wel of niet aan werk aanvaarden. Voor het vaste personeel wordt de werklast zo steeds zwaarder – in de aard van de diensten, vanwege de begeleiding van steeds nieuwe invallers en noodkrachten en vanwege de eindverantwoordelijkheid voor de patiënten. Waardoor er nog meer afhaken, er duurdere krachten ingehuurd moeten worden, en er een vicieuze cirkel ontstaat.

Imagocampagne

Zoals gezegd: eenvoudige oplossingen zijn er niet. Kundig personeel opleiden kost tijd, de concurrentie om personeel met andere zorginstellingen is blijvend. Niet voor niks kost het centra voor ouderenzorg moeite de miljarden extra te besteden die de politiek beschikbaar heeft gesteld. Zzp’ers in de ggz verplichten om ook zware diensten te draaien, zoals staatssecretaris Blokhuis wil, is nastrevenswaardig, maar in praktijk misschien niet afdwingbaar. Zoals ook een imagocampagne op korte termijn de ergste nood niet kan lenigen.

Nu de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd een verband legt tussen het personeelstekort en calamiteiten, waaronder dodelijke incidenten, is duidelijk dat ingrijpen noodzakelijk is. Extra geld lijkt onontkoombaar: voor instellingen om hun vaste staf te versterken en ook voor meer opleidingsplekken. In bredere zin moet worden geanalyseerd hoe het personeel beter ondersteund kan worden. Het is een belangrijke publieke taak om te regelen dat zorgverleners de zorg voor psychisch kwetsbaren op een fatsoenlijke manier kunnen uitvoeren.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Meer commentaren leest u op trouw.nl/commentaar.

Lees ook:

De zzp-psychiater: veel te duur, maar onmisbaar

Door de nijpende personeelstekorten in de ggz zijn instellingen aangewezen op de inhuur van duurbetaalde zzp-psychiaters die bepaalde diensten weigeren en hoge tarieven vragen.‘Je hebt ze alleen keihard nodig.’

‘Plan Blokhuis met ggz is onuitvoerbaar’

Het plan van staatssecretaris van volksgezondheid Paul Blokhuis om de acute nood aan personeel in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) te verlichten, is waarschijnlijk niet mogelijk en werkt ook nog eens contraproductief. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden