OpiniePsychologie

De ggz kan die hbo toegepast psycholoog erg goed gebruiken

null Beeld

Samenwerking met de praktisch opgeleide hbo toegepast psychologen kan het te lage niveau van de psychologische hulp flink opkrikken, schrijft Petra Kuiper- Idi Moto.

Petra Kuiper-Idi Moto

Het niveau van veel psychologen is vaak ‘onverantwoord’. Een pittige stelling (Trouw, 26 oktober), maar wat mij triggerde om te reageren op het ­artikel was iets anders. Rudolf Ponds, afdelingshoofd medische psychologie aan het Maastricht UMC+ en voorzitter van de ­Nederlandse Vereniging voor Gezondheidszorgpsychologie, stelde namelijk ook dat veel psychologen door hun theoretische ­opleiding wel de kennis, maar niet de kunde hebben.

Wat mij al lange tijd verbaast, is dat een grote (relatief nieuwe) beroepsgroep in de ggz volledig buitenspel wordt gezet: de hbo toegepast psycholoog heeft een vierjarige opleiding achter de rug, waarin juist het praktische gedeelte vooropstaat. De oplossing lijkt dus simpel: bundel de krachten van de psychologen op universitair (wo) en hbo-niveau. Helaas zit daar een kink in de kabel: zorgverzekeraars vergoeden de kosten die gemaakt worden door de hbo toe­gepast psycholoog in de ggz niet.

Dit voorjaar zijn gesprekken gevoerd over de nieuwe veldnorm die zal gaan gelden vanaf 2022. Bij deze gesprekken mocht ook de NBTP (Nederlandse Beroepsvereniging voor Toegepaste Psychologie) aanschuiven. Helaas ziet het ernaar uit dat de hbo toegepast psycholoog opnieuw op de lijst zal ontbreken. Dit lijkt vooral vast te zitten op de eis dat de beroepsprofessional deskundig en bekwaam is om (een deel van) de behandeling onder eigen professionele verantwoordelijkheid uit te voeren. De overtuiging dat de hbo toegepast psycholoog dat niet zou kunnen, is helaas hardnekkig. Bijzonder, want dit levert bij andere hbo-beroepen veel minder weerstand op. En die overtuiging is nog vreemder wanneer je kijkt naar de kritiek van Ponds op de wo-psycholoog.

Tweede plek

Wist u dat de opleiding hbo toegepaste psychologie dit jaar op de tweede plek staat in de lijst met meeste werkloosheid na de studie (bron: hbo-monitor)? Terwijl een groot deel van deze gemotiveerde afgestudeerden heel graag aan de slag wil in de ggz, wordt nu de keus gemaakt om deze beroepsgroep (opnieuw) ­buiten de bekostigingslijst te houden. Wat mij betreft is het tijd om de hbo toegepast psycholoog te erkennen als volwaardig zorgverlener. Bundel de praktische kracht van de hbo toegepast psycholoog met de theoretische kennis van de wo-psycholoog en ga gezamenlijk aan de slag om de wachtlijsten weg te werken.

Ik ben overigens niet de enige die zo denkt over de inzet van deze hbo-opgeleide zorgverleners: de onlinepetitie van de NBTP om de hbo toegepast psycholoog in de ggz vergoed te gaan krijgen is dit voorjaar in korte tijd zo’n 2500 keer ondertekend.

Lees ook:

Strengere eisen aan psychologen moeten ggz-wachtlijsten korter maken

Strengere eisen aan behandelaren moeten – paradoxaal genoeg – de lange wachtlijsten voor ggz-instellingen korter maken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden