Opinie

De ggz kan al die dure ‘bv-ikken’ best te lijf

Het hoofdkantoor van GGZ Nederland.Beeld ANP

Een groot deel van zzp-psychiaters en -verpleegkundigen wil best in vaste dienst bij een ggz-instelling als er wat wordt gedaan aan het Oostduitse controleapparaat en maoïstische productiequota, meent ggz-verpleegkundige Peter Mulder.

Na het lezen van het onderzoek van Trouw en De Groene Amsterdammer bekruipt de lezer het gevoel dat de ggz een anarchistische black box is waar zzp-cowboys de dienst uitmaken. Als medewerker in deze sector zal ik de laatste zijn om te zeggen dat er geen sprake is van ernstige problemen. Er is inderdaad een personeelstekort, vaak moet er worden samengewerkt met flexmedewerkers en uitzendkrachten. In een incidenteel geval heb je er op de groep een extra patiënt bij in plaats van een geschoolde collega.

Ik zou kunnen meehuilen met de wolven in het bos dat het een schande is dat zzp’ers in schaarse functies de markt gijzelen. Maar beter is het om oplossingen te zoeken. In de ggz is nooit sprake geweest van marktwerking, maar van iets als semi-marktwerking en misschien zelfs kartelvorming. Een beperkt aantal zorgverzekeraars maakt jaarlijks productieafspraken met zorgaanbieders, die elke euro die ze uitgeven moeten verantwoorden. Zorgmedewerkers krijgen te maken met steeds meer controle, hogere eisen en een navenant hogere werkdruk.

Een groot deel van de zzp-psychiaters en -verpleegkundigen willen waarschijnlijk best bij een ggz-instelling aan de slag, wanneer er maar iets wordt gedaan aan het Oost-Duitse controleapparaat en de maoïstische productiequota. Daarnaast helpen de arbeidstijden die, ik chargeer, niet zouden misstaan in een Indiase kledingfabriek (weliswaar tegen hogere vergoeding) ook niet mee aan het werkplezier. Daar zou de politiek na tien jaar afbraakbeleid toch iets aan kunnen doen.

Simpele gedachten

Een tweede probleem ligt dieper en legt ook het probleem met marktwerking in de zorg bloot. Wanneer een zzp’er aangeeft dat ze als psychiater in loondienst veel minder verdient dan een medisch specialist in een ziekenhuis hebben we de kern te pakken.

De semi-marktwerking biedt de mogelijkheid om in schaarse functies je eigen bv-ik op te starten, te ontkomen aan administratieve rompslomp en meer te verdienen. Wat zou er tegen zijn wanneer ggz-instellingen onder de vlag van GGZ Nederland, politiek en zorgverzekeraars kartelafspraken maken en ervoor kiezen alleen nog cao-lonen te betalen? Het zijn slechts enkele simpele gedachten, in een half uurtje opgeschreven. Maar als ze in Den Haag nog iemand zoeken om voor een relatief laag uurtarief deze plannen wat verder door te denken, ben ik beschikbaar.

Lees ook:

Minister, vergeet keuzevrijheid in de ggz: wij willen behandeld worden

De geestelijke gezondheidszorg was het afgelopen jaar veelvuldig negatief in het nieuws. Zo staan er 88.500 patiënten op de wachtlijst voor psychische hulp - vaak maandenlang - en zijn crisisdiensten overbelast.

Personeelstekort ggz brengt levens in gevaar

Het personeelstekort in de geestelijke gezondheidszorg leidt tot calamiteiten met dodelijke afloop.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden