Antwoorden op de vraag van Monic

De 'gewone Nederlander' bestaat vooral voor politici

null Beeld ANP
Beeld ANP

Bent u ook een gewone Nederlander? Die vraag stelde Monic Slingerland afgelopen zaterdag aan u. Uit de reacties blijkt dat de lezer die zich een gewone Nederlander wil voelen, een uitzondering is. 'Gewoon' werkt uitsluiting in de hand.

Redactie

Gestraft

Volgens het regeerakkoord gaan de normale Nederlanders erop vooruit. Ik ga erop achteruit. Als Wajonger met werkvermogen ben je kennelijk geen normale Nederlander. Dus hallo, aangenaam kennis te maken. Ik ben een abnormale Nederlander. Ik had al het gevoel dat ik niet echt meetelde, maar nu ben ik ook nog eens officieel een abnormale Nederlander. Een Nederlander die gestraft wordt voor zijn beperkingen. En wat kan je eraan doen? Niets. Want die beperkingen verdwijnen niet opeens waardoor je een normale baan aankunt. Je kunt niet opeens veranderen in wat de regering een normale Nederlander vindt. Ik tel niet meer mee.

Leonie Verkuijl, Dronten

Zachtgekookt

Wie ik ben? Ik smul van zachtgekookte spruitjes, ik trakteer bij gelegenheid op beschuit met muisjes, ik rijd al tien jaar in mijn Volkswagen Polo, ik gun mensen graag een ruime blik in mijn doorzonkamer, ik vind hard werken het beste medicijn, ik presenteer koekjes uit een trommel, ik houd van oranje, ik eet iedere avond om half zes warm, ik loop overal met schoenen aan naar binnen, ik claxoneer wanneer ik vertrek van familiebezoek, ik heb twee vazen keurig in balans op de vensterbank staan, ik lees 's morgens eerst het sportnieuws, ik ga elk jaar drie weken naar Frankrijk, ik schenk een collectant royaal vijftig cent in de collectebus, ik laat 's avonds mijn beste huisvriend uit, ik kijk graag naar 'Heel Holland bakt', ik doe maar gewoon want dat is al gek genoeg, ik tik op zondagmorgen graag een eitje, ik eet een patatje mayo, ik luister naar André Hazes en ik drink een kopje thee met een Marie Biscuit.

Ik ben de gewone Nederlander.

Cor Langen, Boekelo

Ghanese man

Ik ben drie maal getrouwd geweest. De laatste twee keer met een Ghanese man. Toch voel ik me een gewone Nederlander.

Elizabeth Boamah-Kleijwegt, Amsterdam

Onbehaaglijk

Het predikaat 'gewone Nederlander' voelt uiterst onbehaaglijk aan. Ik heb er nooit voor gekozen. Het zijn politici die dit frame gebruiken. Zij willen een belangrijk deel van het electoraat aan zich binden door een wij-gevoel te creëren. Maar onuitgesproken worden zo ook mensen buitengesloten en wordt de suggestie gewekt dat de samenleving en de rijksoverheid nauwelijks of geen verantwoordelijkheid dragen voor andere mensen, bijvoorbeeld mensen met een dubbele nationaliteit, immigranten, andere Europeanen die gedoogd worden omdat zij voor een laag loon werk doen waar geen 'gewone' Nederlander voor te porren is. Deze associatie maakt het predikaat 'gewone' Nederlander onplezierig, ook al voel ik mij als vanzelfsprekend thuis in dit land.

André Vermeulen, Enschede

Niet burgerlijk

Ik heb jaren in Zweden en Duitsland gewoond. Ik voel me 100 procent Nederlander. Maar wat is in dit land gewoon? Het is gewoon om niet burgerlijk te willen zijn, je niet aan verkeersregels te houden. Het is Nederlands om niet gewoon te willen zijn.

Jos Koning, Nijmegen

Lees ook:

- De vraag van Monic: Bent u ook een gewone Nederlander?

- De 'gewone Nederlander' is vooral een retorisch trucje

- Uit de taalrubriek: De gewone Nederlander is een heel ander iemand dan de gewone man

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden