null Beeld

Lezersreacties

De gaskraan mag weer open: respect voor de Groningers

Redactie Trouw

Respect voor Groningers

Zet de gaskraan maar weer open. Veel respect voor Groningers als Ingrid Verbeek en Corine Visscher (Trouw, 9 maart), die hun eigen leed zo kunnen relativeren.

Elzeliene van Duijn, Beilen

Koop niet van wie niet aardig is

Mijn vader zei het al: koop nooit iets van iemand die niet aardig is.

Wim Millenaar, Rotterdam

Hebben we wel ruimte voor zoveel vluchtelingen?

Het is echt niet onaardig bedoeld. Maar kan ons vrij kleine en zwaar overbevolkte land het aan om mogelijk vele vluchtelingen op te nemen, terwijl wij hier toch al enkele miljoenen buitenlanders hebben? Het is toch absoluut niet mogelijk, gezien de enorme woningnood en het ruimtegebrek in ons land? Of moet de mooie Veluwe maar snel kaalgekapt worden? Ik stel deze vraag uit grote ongerustheid.

Gerard Gout, Ermelo

We kijken beschaamd toe hoe een land wordt vermorzeld

Wat een treffende beschrijving geeft columnist Ephimenco (‘Vuil en rook’, Trouw, 10 maart) over het niet kunnen wennen aan de beelden van de ontreddering van gedeporteerden. De beschaamdheid over het toekijken, terwijl een land vermorzeld wordt.

Gerda Janmaat, Breda

Stuur geld van giro 555 naar Moldavië

Het armste land van Europa vangt veel vluchtelingen op uit Oekraïne (Trouw, 9 maart). Opvang in de regio is vooral hier een goede zaak, want veel Oekraïners geven te kennen zo gauw mogelijk terug te willen naar hun thuisland. Laat er dan zoveel mogelijk van het op giro 555 ingezamelde geld naar Moldavië gaan, waar veel inwoners zelf nauwelijks te eten hebben.

Lini Oldewarris-Bazuin, Apeldoorn

Nederland vecht voor koopkracht

Hugo Kolstee (Lezersreacties, 10 maart) schrijft: Rusland vecht voor zijn verleden, Oekraïne vecht voor zijn toekomst. Ik zou daaraan het volgende willen toevoegen: Nederland vecht voor het behoud van de koopkracht.

Frank Hendriks, Nijmegen

Blijf ook bidden voor Russen die geen oorlog willen

Laten we toch ook blijven bidden voor al die Russen die deze oorlog niet willen. Voor de Russen die gevangen zijn genomen en voor al die jonge mannen die min of meer gedwongen moeten vechten. Ook hun levens staan op de kop.

Marry Oostijen-Feijen, Genemuiden

Waar was deze verontwaardiging toen de VS Irak binnenviel?

Ik ben verbijsterd over de eensgezinde woede tegen Rusland vanwege de inval in Oekraïne. Niet dat het niet afschuwelijk is wat daar gebeurt, maar hoe verhoudt zich deze verontwaardiging tot onze reactie toen de VS onder leugenachtige voorwendsels Irak binnenviel? Bij die oorlog kregen we nauwelijks of geen beelden te zien van het lijden en sterven van de mensen, maar er zijn naar schatting een miljoen mensen bij omgekomen. Zowel het onbegrip voor de positie van Rusland als de selectieve woede vind ik stuitend.

Franz Bonsema, Amsterdam

Niemand maakte zich druk toen gepensioneerden 20 procent inleverden

Onze koopkracht gaat 2 tot 3 procent achteruit. Nederland in rep en roer. Gepensioneerden hebben de afgelopen 10 jaar meer dan 20 procent ingeleverd. Daar heeft niemand zich ooit druk om gemaakt.

Hans Peters, Bergen

Kaag voelt zich te verheven om de volksvertegenwoordiging te woord te staan

Martin Groot (Lezersreacties, 10 maart) stelt over de afwezigheid van Kaag bij het vragenuurtje dat het onzin is dat een minister voor onbenullige vragen moet verschijnen. Maar het is wel onze volksvertegenwoordiging die de vragen stelt. Dat Kaag zich te verheven voelt om daaraan gevolg te geven voelt als een dieptepunt in de politiek.

Ron Keet, Roswinkel

Zuinig zijn is een deugd, te zuinig zijn niet

In het artikel ‘Minister Kaag pleit voor soepeler begrotingsregels’ (Trouw, 9 maart) schrijft EU-correspondent Romana Abels dat Brussel hoopt dat ‘Nederland in Brussel niet altijd de zuinige dominee zou blijven’, die altijd maar bleef hameren op de strenge begrotingsregels. Nu zou Nederland juist willen stoppen met het gekibbel over regeltjes. In het beeld van ‘de koopman en de dominee’ spelen beiden een rol. Ze kunnen niet zonder elkaar: de handelsgeest en het morele besef. ‘Onderzoek alle dingen en behoud het goede’ schrijft de apostel Paulus. Het goede leven, daar gaat het toch om? Gerrit Zalm was een goedlachse VVD’er die hamerde op strenge begrotingsregels, geen zuinige dominee. Zuinig zijn lijkt mij een deugd, behalve wanneer er ‘te’ voorstaat. Dat weten ook dominees.

Gerhard Kruizinga (dominee), Dalfsen

Ik zag nog nooit een vlag van een land in een hervormde kerk

Stephan Sanders (Religie & filosofie, 8 maart) deelt zijn ongemak over een vlag in de kerk. In katholieke kerken was dat volgens hem al heel ongebruikelijk maar bij de meer oranje- en koningsgezinde hervormden zou dat minder problematisch zijn geweest. Nu ken ik de oude gewoonte om sommige hervormde kerken te tooien met namen van leden van het Oranjehuis. Maar een vlag van welk land dan ook heb ik in de 54 jaar dat ik hervormd kerkte nooit gezien. Maar toen ik ooit in Rome de katholieke Kerk der Friezen bezocht, zag ik daar zelfs twee landsvlaggen, de Friese en de Nederlandse. Ook wordt daar zondag aan zondag de mis besloten met het zesde couplet van het Wilhelmus.

Adriaan Rodenburg, Haringhuizen

Belasting lost het hondenpoepprobleem niet op

Hondenpoep is een grote ergernis in de stad. Is de hondenbelasting achterhaald (Trouw, 10 maart)? Honden poepen, met of zonder hondenbelasting. Ik ben een hondenbezitter en gebruik poepzakjes. Als ik onderweg tijdens de wandeling poep tegenkom ruim ik dit ook op omdat andere hondenbezitters het laten liggen. Ik erger mij hier aan. Belasting gaat niet helpen, een gedragsverandering wel. Een oproep aan hondenbezitters: maak dat wij hondeneigenaren een goede naam krijgen. Het is een kleine moeite om door de knieën te gaan, maar een groot plezier voor de openbare ruimte die van ons allemaal is.

Sjaan de Vries, Amsterdam

Het vonnis over Gündogan zal niet standhouden

Kamerlid Nilüfer Gündogan spande een kort geding aan tegen de vereniging Volt Nederland, de juridische gestalte van de partij. Ze eiste dat die haar weer toe zou laten tot de Volt-fractie in de Tweede Kamer, terwijl ze natuurlijk heel goed wist dat de partij daar helemaal niets over te zeggen heeft. Fracties zijn zelfstandig en bepalen zelf wie er lid is. Een fractie meldt conform het reglement van orde van de Tweede Kamer elke wijziging van haar samenstelling, ook een splitsing, aan de Kamervoorzitter. Volt-fractievoorzitter Laurens Dassen beloofde in de rechtbank ‘een mogelijke veroordeling’ na te leven. En de rechter nam dat in haar vonnis over. Het onderscheid tussen de vereniging en de fractie verwaarloosde ze volledig. Zo mengde de civiele rechter zich in een staatsrechtelijke aangelegenheid. Alleen over de vereniging kon ze iets zeggen, over de fractie niet. Vanwege de rechterlijke grensoverschrijding is het een gevaarlijk vonnis. Het zal niet standhouden.

Jan Dirk Snel, Amsterdam

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezers@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden