null Beeld

CommentaarAmerikaanse politiek

De felicitaties aan Joe Biden zijn hopelijk het begin van het herstel van Amerika

Zelfs de belangrijkste Republikein na president Trump erkent het nu: de Democraat Joe Biden wordt de nieuwe president en ­Donald Trump moet het Witte Huis verlaten. Senaatsvoorzitter Mitch McConnell feliciteerde Biden nadat de kiesmannen van de deelstaten de overwinning van de Democraat maandag hadden ­bekrachtigd. Dat McConnell tot nu heeft gewacht om die felicitaties over te brengen, is wel een schande – de Amerikaanse verkiezingen zijn inmiddels zes weken ­geleden gehouden, de uitslag was na enkele dagen echt wel helder.
Maar dát deze belangrijke Republikein alsnog overstag is gegaan, kan misschien iets van normalisatie in de Amerikaanse politiek terugbrengen.

Van Trump zal die niet komen. Ook na tientallen verloren rechtszaken en talloze hertellingen die niets hebben gewijzigd aan het resultaat, claimt de president nog steeds uitsluitend door fraude te hebben verloren. Biden omschreef die opstelling als een weigering van Trump de wil van het volk, de rechtsstaat en de grondwet te respecteren. Daarin heeft Biden helemaal gelijk. Het is een weigering die onder Trumps aanhang de legitimiteit van de nieuwe president Biden uitholt en de ­afgelopen weken ook zorgde voor een stuitende serie bedreigingen aan het adres van functionarissen die de stembusgang faciliteren en bewaken.

Wie optimistisch is, kan zeggen dat de Amerikaanse democratie veerkrachtig is gebleken tegenover dit ­destructieve gedrag. Maar dat Trump zoveel ruimte kreeg van zijn aanhangers en mede-Republikeinen, baart zorgen voor de toekomst. Trump en zijn ­familie zullen volop ­aanwezig blijven in het publieke debat, hebben ze al aangekondigd, en ze zullen hun ongefundeerde aanval op de legitimiteit van de presidentsverkiezing helaas voortzetten.

De laatste zetels voor de Senaat

Biden herhaalde de afgelopen dagen dat hij een president wil worden voor alle Amerikanen. In het zeer verdeelde land wordt dat een enorme ­opgave. Het zou helpen als de Democraten begin ­januari in Georgia de laatste nog openliggende zetels voor de Senaat winnen. Het wordt dan eenvoudiger voor Biden om beleid erdoor te krijgen.

Want de nieuwgekozen president werkt gestaag door aan zijn kabinet en aan zijn beleidsprioriteiten, ­zoals de aanpak van het coronavirus, herstel van het ­klimaatbeleid, verbetering van de verhouding met ­Europa en investeringen in de Amerikaanse infrastructuur. Dat valt te prijzen. Maar zelfs met een Senaat in Democratische handen – wat nog erg onzeker is – is er voor een breed gedragen en succesvol beleid veel betere samenwerking nodig tussen de partijen in het Congres.

Als Bidens houding en McConnells felicitaties daar de opmaat voor zijn, dan kan hopelijk iets van de schade worden hersteld die de afgelopen jaren, en de afgelopen weken in het bijzonder, in de Amerikaanse politiek is aangericht.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden