OpinieCommentaar

De extra maatregelen van het kabinet waren hard nodig

De nieuwe maatregelen, die het kabinet gisteravond aankondigde om de verspreiding van het coronavirus zoveel als mogelijk onder controle te houden, waren onvermijdelijk en zijn goed te volgen. Dat samenkomsten nu tot 1 juni zijn verboden en dat dit ook geldt voor groepen van minder dan honderd personen geeft wel aan hoezeer het ernst is met de pandemie, dat het zwaarste nog voor ons ligt en dat de eerder genomen maatregelen kennelijk de burger te weinig hebben overtuigd van de ernst van alles.

De maatregelen zijn overigens niet allemaal even consistent. Zo worden markten vooralsnog met rust gelaten, al krijgt een burgemeester ook in dit geval de bevoegdheid de markt te verbieden, mocht het publiek of de marktkooplieden zich niet houden aan de voorgeschreven onderlinge afstand tussen personen.

Volgens minister Ferd Grapperhaus is een uitzondering voor markten gerechtvaardigd, omdat ze een onderdeel zijn van de voedselketen. Een erg mager argument. er is geen gemeente zonder de mogelijkheid in supermarkten de inkopen te doen. En juist in die supermarkten is controle op het winkelend publiek veel beter mogelijk.

Specifieke plekken vragen gericht beleid

Vooral de mogelijkheid voor burgemeesters om, indien zij dat noodzakelijk achten, in te grijpen in het openbare leven, komt als geroepen. De ervaringen van het afgelopen weekeinde maken duidelijk dat maatwerk op specifieke plekken in de openbare ruimte, zoals stranden, maar ook in bossen en op speelplaatsen, hard nodig is. Een algemeen verbod is dan inderdaad een te grof middel. Nu de burgemeester de mogelijkheid krijgt een afweging te maken is gericht beleid mogelijk. De boetes die Grapperhaus maandag in het vooruitzicht stelde bij overtreding van de genomen maatregelen zijn fors, maar volledig in verhouding met de ernst van de situatie.

Het openbare leven in Nederland komt zo langzaam maar zeker vrijwel volledig tot stilstand. Zelfs bezoekjes in de privésfeer van de huiskamer, waarbij meer dan drie mensen aanwezig zijn, worden door het kabinet sterk afgeraden. Al is het te sterk om in dit geval te spreken van een verbod. Het gaat immers om de privésfeer en daar heeft de overheid ten principale niets te zoeken.

Afgelopen weekeinde werd het bewijs geleverd dat de coronapandemie voor veel mensen nog een abstract fenomeen is. Een fenomeen zonder gevolgen voor het eigen leven en het eigen gedrag. Als de gisteren aangekondigde maatregelen tot gevolg zouden hebben dat nu breed in de samenleving het besef is doorgedrongen dat het echt menens is en dat het eerder een kwestie van maanden en jaren is dan van weken voor de pandemie de kop is ingedrukt, is er veel gewonnen.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden