Commentaar

De examenschade is een stuk breder dan enkel Maastricht

Leerlingen van het Sint-Maartenscollege in Maastricht houden een vlag vast waarop wordt aangespoord een petitie te tekenen. De eindexamens van alle 354 leerlingen van de middelbare scholen Sint-Maartenscollege en het PortaMosana College van VMBO Maastricht zijn ongeldig verklaard. Dit komt omdat de schoolexamens verkeerd zijn afgenomen, wat als gevolg heeft gehad dat alle leerlingen onterecht toegang hebben gekregen tot het centraal examen. Beeld ANP

Om orde te scheppen in de ongekende chaos, die de Limburgse onderwijskoepel LVO heeft veroorzaakt bij het vmbo-eindexamen, zijn ‘bestuurders nodig’. Die uitleg gaf de hoogste man van de koepel, André Postema, begin vorige week tegenover de NOS, bij zijn beslissing om aan te blijven. 

Zijn collega-bestuurslid met de portefeuille onderwijs werd verantwoordelijk gehouden voor de verziekte cultuur, waarin docenten stelselmatig cijfers uitdeelden voor schoolexamens die niet strookten met de werkelijkheid. Zondag kwam daar via onder meer deze krant nog de informatie bij dat ouders anderhalf jaar eerder al voor deze praktijk hebben gewaarschuwd. De school begon een verbetertraject, waarvan nu blijkt dat het niet is uitgevoerd. Geconfronteerd met dit nieuws kwam het schoolbestuur met de mededeling ‘overdonderd’ te zijn.

De schade is fors. Allereerst natuurlijk voor de ruim 350 leerlingen die deze week hun diploma in ontvangst dachten te nemen. Ze vernamen eerst dat hun hele examen ongeldig was, om later van minister Arie Slob te horen dat bij uitzondering het centrale gedeelte wel telt. Een wijs reparatiebesluit. Maar wie wanneer welk schoolexamen moet inhalen, is voorlopig nog niet duidelijk zodat de leerlingen geen idee hebben of ze aan een vervolgopleiding kunnen beginnen.

De schade is een stuk breder dan enkel Maastricht. Het Nederlandse eindexamen gaat ervan uit dat het centrale, schriftelijke deel niet zaligmakend is en dus maar voor de helft telt. De combinatie met eerdere schoolexamens zorgt ervoor dat het diploma een betrouwbaarder beeld geeft van de capaciteiten van de kandidaten. Daarvoor is essentieel dat er vertrouwen is in de uitvoering door scholen van die decentrale toetsen.

Dat vertrouwen is in Limburg fors beschaamd. Scholenvereniging VO-raad roept al op tot een onderzoek naar de gang van zaken op andere scholen. Dat kan zeker geen kwaad en ook de precieze gang van zaken in Maastricht moet worden uitgezocht, inclusief de rol van de onderwijsinspectie die mogelijk ook signalen negeerde. Er zijn geen aanwijzingen dat Postema van de praktijk afwist en zoals zaterdag ook in deze krant was te lezen, moest hij veel tijd en energie steken in moeizaam verlopende fusies van scholen die te maken hadden met teruglopende aantallen leerlingen.

Maar wie de schuldige uiteindelijk ook zal blijken te zijn, het kwaad is geschied onder verantwoordelijkheid van André Postema, die al vier jaar de koepel bestuurt. Hij heeft alleen maar meer gelijk gekregen in wat hij vorige zei: om orde te scheppen in deze almaar uitdijende chaos, zijn bestuurders nodig. De vraag is wel hoe geloofwaardig de LVO-bestuurders zelf nog zijn.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Lees hier meer commentaren.

Lees ook: Reconstructie: hoe de examencrisis in Maastricht zich jarenlang opbouwde

De eindexamens van honderden leerlingen van het VMBO Maastricht bleken afgelopen week niet op orde. De chaos op de school is een symptoom van fundamentele problemen met het voortgezet onderwijs in de stad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden