null

Lezersreacties

De essentie van het huwelijk? ‘Geniet van elkaar en blijf je verwonderen’

Lezers schrijven over de essentie van het huwelijk en nogmaals over het fijne van een biografie.

Redactie Trouw

Mooie en minder mooie momenten

Wat is voor u de essentie van het huwelijk, was de vraag in Tijdgeest (12 februari)? Voor mij is de essentie van het huwelijk er zijn voor elkaar op mooie en mindere momenten. Genieten van elkaar en je blijven verwonderen!
Els Jutten-Kampman Warnsveld

Belofte

Het huwelijk. Ik ga er binnenkort voor de tweede keer aan beginnen. Met een man die het ook niet voor het eerst doet. Is trouwen niet vooral de belofte dat je je best zal blijven doen voor de ander?
Lydia van Doornum Den Haag

Steeds een nieuw evenwicht

De essentie van een goed huwelijk is volgens mij de bereidheid te accepteren dat ieder van de echtelieden voortdurend verandert. Misschien heeft één van de twee overwicht in de relatie. Misschien weten zij het niet eens, en als zij het weten, dan benoemen zij het misschien niet. In de eerste verliefdheid kijk je verrukt naar elkaar. En als er kinderen komen, kijken de echtelieden allebei of het wel goed gaat met ze. Als twee paarden voor een wagen kijken ze dezelfde kant op, naar voren. Dat is de fase dat je moet kijken dat je de partner niet uit de ogen verliest en alleen maar ogen hebt voor de kinderen en voor het werk. Mocht de partner die vroeger vaker de tweede viool speelde, nu groeien, dan moet de ander accepteren dat die hem of haar voorbijstreeft. Allebei moeten ze steeds weer zoeken naar een nieuw evenwicht.
Christoph Burger Hoofddorp

Enorme verrijking

Pas op mijn 33ste ging ik voor het eerst samenwonen en de eerste 10 jaar vond ik dat erg ingewikkeld. Mijn vriend had er al een huwelijk en de nodige eerdere relaties opzitten en ik dacht bij alles: laat ik het maar proberen. Omdat mijn partner qua vitaliteit en energie ver boven mij uitstak, walste ik zo over al mijn grenzen heen dat ik een paar jaar letterlijk hyperventileerde. Dat de liefde al die jaren overeind bleef, mag een wonder genoemd worden. Pas na 10 jaar wist ik weer wie ik zelf was, waar mijn grenzen lagen en dat compromissen een onmisbaar onderdeel van een relatie zijn. Toen heb ik mijn vriend ten huwelijk gevraagd. We hebben onze zilveren bruiloft nog net gehaald voordat hij dement werd. Nu kijk ik terug op deze huwelijksjaren als een enorme verrijking van mijn bestaan; alleen met en door hem kon ik uiteindelijk worden wie ik ben.
Lily Coenen Amsterdam

Geen Jan Cremer

Die cover uit 1969 (Tijdgeest, 12 februari)? De ironie druipt ervan af; dat vond ik toen en dat vind ik nu nog steeds. De vijf vrouwen die Remco Campert omringen zijn weliswaar schaars gekleed maar hun blik varieert van neutraal via onverschillig tot streng: wie denkt die meneer wel dat-ie is? Het feestvarken zelf lijkt nogal verlegen met de situatie, probeert dat met een schaapachtige grijns te verhullen. Je ziet hem denken: ik weet ook wel dat ik geen Jan Cremer ben.
Hans Hoes Hengelo

Bloot was slecht

Mijn man en ik stemden begin jaren zeventig PSP en we hadden de verkiezingsposter met het naakte meisje en de koe pontificaal voor het raam hangen. Ik vond het geweldig. Wij waren opgevoed met: seks (‘sexualiteit’, een heilig iets dat liefst niet genoemd werd) mag alleen binnen het huwelijk. Bloot was slecht en linkse politiek was ook slecht. Voor mij betekende die poster: verzet, bevrijding, vrijheid, vrolijkheid, onschuld. Man-vrouw-ongelijkheid was geen item. De vorige generatie, dat was waar we ons zij aan zij aan ontworstelden.
Wikje Kramer Groningen

Stukje meelopen

Ik lees graag, maar een biografie, daar was ik nog nooit aan begonnen, totdat ik op vakantie in de boekenkast de biografie van Annie M.G. Schmidt zag staan (Tijdgeest, 5 februari). Ik ben gaan lezen en vond het ongelofelijk leuk en verrassend dat er zoveel informatie over haar leven in stond, maar ook dat het in de tijd staat waarin de persoon leefde. Een biografie lezen voelt voor mij als binnen stappen bij Annie M.G. Schmidt en een stukje mee lopen in haar leven. In mijn eigen boekenkast staan nu meer biografieën te pronken, door een biografie te lezen ben je even bij de schrijver thuis geweest, hoe leuk is dat, en nu een biografie over Hella Haasse het lijkt mij geweldig om bij deze fantastische schrijfster om een hoekje te kijken in haar huis en leven.
Ada Aalbers Heerewaarden

Ik waan mij in de buurt

Ik hou van werkelijke verhalen, werkelijke personen, gebieden, huizen, werkzaamheden en ontwikkelingen:
Omdat In de man zit nog een jongen: Willem Wilmink. Geweldige teksten en dichtwerk, uit Twente, met sporen van WO II en ontroerend.
Omdat De eeuwigheid verzameld: Helene Kröller-Müller. Zij heeft kunst, een museum en een mooi gebied achtergelaten met gebouwen met een spannend verhaal.
Omdat mijn VVD-vader sympathie had voor deze landbouwminister: Sicco Mansholt. Van De graanrepubliek in Groningen, de immense boerderijen en akkers, minister en Eurocommissaris. Wel gevoelig voor groen menselijk vlees (Kelly) en ecologie.
Omdat de biografie mijn leven (1951-2022) binnenloopt: De laatste heer (Landgoed Baak) in de Achterhoek. Het verval van de adel en de opkomst van de mensen die doorleerden; ik heb het meegemaakt.
In de genoemde gebieden kom ik graag en de biografie versterkt mijn beleving. Ik waan me in de buurt van mijn hoofdfiguur en lees het landschap.
Roelof Veeningen Leeuwarden

Minder hard waaien

Een zeer welkome bijdrage van David Smeulders aan het transitiedebat (Tijdgeest, 5 februari). Het wat mij betreft meest storende complement bij ‘van het gas af gaan‘ is de subsidie voor e-auto’s. In plaats van subsidie voor energiebesparing, zoals dubbelglas in sociale huurwoningen, geven we subsidie aan 2500 kilo zware e-auto’s die nog lange tijd zullen rijden op met gas opgewekte stroom. Alsof elektriciteit geen drager maar een bron is van energie. Door de huidige vraag naar elektriciteit te willen verdubbelen, hebben we tien keer meer groene stroom nodig dan we nu opwekken. Met de huidige stand van de techniek, denk aan het onopgeloste batterijprobleem, is dat zonder gas alleen mogelijk met kernenergie. Koploper Duitsland heeft in 2021 meer stroom met (bruin)kolen geproduceerd dan met zon en wind, omdat het in dat jaar toevallig 20 procent minder hard waaide dan in de jaren ervoor.
Julius op de Beke Den Haag

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden