Commentaar

De enorme overwinning van Forum voor Democratie schept verplichtingen

Beeld EPA

Het ligt voor de hand dat Thierry Baudet woensdagavond laat zijn inderdaad indrukwekkende overwinning bij de statenverkiezingen volop heeft gevierd. De speech die hij gaf, werd uitgesproken door een leider die trots en zelfs euforisch was. Maar het valt niet te hopen dat hij met die toespraak daadwerkelijk een doorkijkje gaf in hoe hij de komende tijd politiek wil bedrijven en wat daarbij zijn doelen zijn.

Het is op zijn minst minder chique om je vermeende tegenstanders een trap na te geven als je een overwinning te vieren hebt. Journalistiek, wetenschap, architecten en de wereld van de kunsten, iedereen kreeg van Baudet een veeg uit de pan met de groteske beschuldiging dat ook zij de samenleving (uiteraard naast politici en bestuurders) ondermijnen. 

Een vreemd anti-intellectualisme van de man die zich graag beschouwt als de laatste intellectueel in Nederland. De losgeslagen elite versus de zich van de verworvenheden van de westerse cultuur bewuste conservatief.

Wordt dit het raamwerk voor zijn politiek programma, dan kan dit land nog wat beleven. Gisteren gaf hij daarvan een voorproefje. Baudet leerde van de Haagse politiek dat je in de beginfase alle opties open moet houden. Hij is dan ook bereid met iedereen te praten en zal een constructieve houding aannemen. 

Maar onmiddellijk daarop herhaalde hij zijn al eerder gestelde eisen voor samenwerking. Met name zijn eis dat een aantal bewindslieden, onder wie minister Kajsa Ollogren en staatssecretaris Mark Harbers, moet opstappen, is te grotesk voor woorden. Baudet wil niet samenwerken, zo moet je uit die opstelling opmaken. Hij gaat er (waarschijnlijk niet ten onrechte) van uit dat langs de zijlijn staan in de Nederlandse politiek zeer profijtelijk is.

Stormachtige binnenkomst

Dat speelkwartiertje heeft Forum voor Democratie met de enorme overwinning van woensdag echter overgeslagen. De grootste fractie in de Eerste Kamer, de grootste partij in Zuid-Holland, Noord-Holland en Flevoland, en een stormachtige binnenkomst in de Staten van andere provincies schept verplichtingen.

Na zijn stormachtige opkomst moest Geert Wilders in 2010 wel gaan denken aan regeringsverantwoordelijkheid. Er werd een vreemde constructie opgetuigd, waarin zijn PVV het kabinet gedoogde en het regeerakkoord deels mede ondertekende, maar er kwamen geen PVV-ministers. Destijds een verkeerde constructie – de partij kon zo de vruchten van het beleid plukken, maar droeg niet de lasten – maar uiteindelijk bleek wel hoe moeilijk regeren is, ook voor een populistische partij.

Zo’n verantwoordelijkheid zal Forum ook moeten dragen. Al was het maar om politiek leider Thierry Baudet uit de droom te halen.

In het commentaar leest u de mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Eerdere commentaren vindt u op trouw.nl/commentaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden