Column

De eenkindpolitiek heeft tot 400 miljoen minder Chinezen geleid

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Als reactie op mijn vorige column over biodiversiteit, klimaat en overbevolking, werd gisteren op de pagina’s Opinie een brief van een lezer te Zeist gepubliceerd. Ik reageer hierop omdat in deze brief werd gesuggereerd wat mijn wensen om de mondiale overbevolking op te lossen zouden kunnen zijn.

Sylvain Ephimenco

Afgezien van het feit dat ik geen deskundige ben met een definitieve oplossing in zijn binnenzak, weet ik tenminste wat ik niet wil. En dit betreft de suggestie die ik met verbazing heb gelezen, dat er ‘massale sterilisatie’ zou moeten plaatsvinden? De voorgestelde handeling, als die op grote schaal wordt toegepast, impliceert een zekere mate van dwang die ons naar duistere tijden terugwerpt. Massale en dus gedwongen sterilisatie is in ons collectieve geheugen verankerd als een van de vele nazi-misdaden uit de vorige eeuw.

In 1933 werd in Duitsland een sterilisatie-wet aangenomen om te verhinderen dat geestelijk gehandicapten en mensen met een erfelijke aandoening kinderen zouden maken. Twee jaar later werd de wet uitgebreid zodat Joden, homoseksuelen en zigeuners ook tegen hun wil onvruchtbaar konden worden gemaakt. Er zouden in totaal tussen de 400.000 en 500.000 sterilisaties hebben plaatsgevonden.

Mensenrecht

Kinderen baren, ook al zou dit in de toekomst tot een acceptabele grens moeten worden beperkt, is een onvervreemdbaar mensenrecht. Gedwongen steriliseren is niets anders dan een misdaad tegen de menselijkheid. Ik schreef dinsdag dat wie zich drukt maakt over overbevolking, steeds vaker in de rechtse hoek wordt geduwd. Misschien had ik ‘extreem-rechts’ moeten schrijven.

In diezelfde lezersbrief stond als tweede veronderstelling dat ik de eenkindpolitiek van China zou ondersteunen. Maar dit is zo gek nog niet. Eind jaren zeventig werden door de communistische regering geboortebeperkende maatregelen aan de Chinese bevolking opgelegd. Toen de balans werd opgemaakt begin deze eeuw erkende het centrale gezag dat de eenkindpolitiek tot een onevenwichtige verdeling van de seksen (door abortussen zijn er meer jongens dan meisjes, 117 tegen 100) en ook tot vergrijzing had geleid.

Het goede nieuws is dat deze politiek tot 400 miljoen minder Chinezen heeft geleid (De Chinese bevolking bestaat nu uit 1,3 miljard mensen.) Dit is 23 keer de Nederlandse bevolking in minder dan veertig jaar. Chinese economen denken dat dit beleid de huidige economische groei heeft bevorderd. Of die groei ook de biodiversiteit en het klimaat ten goede is gekomen, is een andere vraag.

Ik weet in ieder geval dat geboortebeperking in een eerste fase tot drastische vergrijzing zal leiden. Niet alleen energie-transitie, maar ook demografie-transitie zal nodig zijn. Men kan bijvoorbeeld denken aan een civiele dienst, waarin jongeren een jaar of meer van hun leven aan zorg voor ouderen besteden. Dit zou ook de sociale cohesie ten goede komen. En als de problematiek van overbevolking toch aan de basis staat van die van klimaatverandering, maak dan mondiaal voor het een evenveel middelen vrij als voor het ander nu.

Drie keer per week werpt columnist Sylvain Ephimenco zijn blik op de actualiteit.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden