Commentaar

De dubbelrol van de zorgverzekeraar wringt

Beeld ANP

Op papier is het onderscheid helder. Er is een basispakket met daarin de huisarts, medisch-specialistische hulp, en allerlei andere vormen van reguliere zorg. Daarin zijn we solidair met elkaar. 

Jongeren betalen voor de staaroperaties die ze zelf pas in een verre toekomst nodig hebben, of nooit, en ouderen voor de kraamzorg die past in een levensfase die ze zelf allang zijn gepasseerd. 

De zorgverzekeraars bieden daarnaast - vrijwillig, naar keuze - aanvullende pakketten met zorg die wat minder noodzakelijk, of wat minder regulier is. In die laatste groep vallen de ayurvedische massages en reïncarnatietherapieën die nu door zorgverzekeraar CZ uit het aanvullende pakket zijn geknikkerd. 

Slim getimed, zou je kunnen zeggen: gratis publiciteit in het 'overstapseizoen', waarin alle verzekeraars proberen nieuwe klanten binnenboord proberen te halen. CZ kan zich profileren als verzekeraar die het kaf van het koren scheidt.

Dubbelrol

Die dubbelrol wringt. Voor de basiszorg profileren de verzekeraars zich als de hoeders van de zorg, zowel voor kwaliteit als kosten. Dat is de kern van de omstreden marktwerking in de zorg. In de aanvullende pakketten gaat het ook om marktwerking, maar op een heel andere manier. Daarbij telt niet zozeer of een zorgverlener goed genoeg is, en of de consument er beter van wordt, maar of die consument er voor wenst te betalen. In die aanvullende pakketten kunnen verzekeraars zich uitleven met alles wat los en vast staat als ze er aan denken te kunnen verdienen.

Het probleem is dat de verzekeraars wel degelijk een signaal afgeven door iets wel of niet in een aanvullend pakket te stoppen. Als verzekeringsconsument moet je maar net in de gaten hebben wanneer de kwaliteits- en kostenbewaker spreekt, en wanneer de slimme zakenman. Dat geldt ook voor CZ. De verzekeraar verricht een peiling onder een magere 300 verzekerden en schrapt daarop een handjevol alternatieve behandelingen die kwantitatief bezien weinig voorstellen.

Verzekeraars die zich echt kritisch willen opstellen kunnen hun pijlen beter richten op 'grote' alternatieve takken van sport zoals homeopathie en accupunctuur. Niet door behandelingen wel of niet weg te laten stemmen door hun verzekerden maar door afgewogen beslissingen te maken op grond van bewezen effect.

Dan nog staat het ze vrij om allerlei vormen van alternatieve zorg te vergoeden als daar vraag naar is. Zoals het verzekerden vrij staat daar wel of niet in te geloven. Maar consumenten die precies willen weten voor welke zorg ze betalen, voor zichzelf of voor anderen, zullen zelf kritisch naar hun aanvullende pakket moeten kijken en desgewenst wisselen.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Lees hier meer commentaren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden