Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De dood van Johnny Hallyday deed mij huiveren

Opinie

Sylvain Ephimenco

© Trouw
Column

Het was 5.30 uur in de ochtend gisteren en ik greep allereerst naar mijn tablet naast het bed om het nieuws te checken. 

Ik tikte de applicatie van Teletekst aan. En huiverde. Ik dacht, voelend aan de steen in mijn keel: het moet me dus overkomen, precies in de week dat ik in Frankrijk vertoef. De blauwe letters schreeuwden: ‘Rockster Johnny Hallyday overleden’. Ik hoefde niet al te lang na te denken en overzag al hoe deze wereldramp van nationale omvang mijn werkdag in duizend brokstukjes uiteen zou laten vallen. Elk ander onderwerp kiezen op deze funeste dag, ook al zou dit een atoomaanval van de VS op Noord-Korea betreffen of de coming out van Poetin, zou in de ogen van familie, vrienden en Fransen in het algemeen (lezen die Trouw?) als een daad van rebellie (in Catalonië krijg je daar 30 jaar cel voor) worden beschouwd.

Lees verder na de advertentie

Buitenlandse kranten konden gisteren wel de fameuze grap in herinnering brengen dat Johnny ‘de grootste wereldrockster was van wie u nog nooit hebt gehoord’, maar in Frankrijk zou zijn verscheiden op die 6 december tot hysterische taferelen leiden, zowel in de media, op straat als op de sociale netwerken. Ik schat in, en dit is geen overdrijving, dat zijn dood een veel grotere impact zal hebben in Asterix-land dan die van Michael Jackson, David Bowie en Prins alledrie samen. In het kort: Johnny Hallyday (74) was de Franse replica van Elvis, met dit verschil dat hij veel langer leefde dan zijn model. Hij bezat een ongelofelijk krachtige stem, die hij vanaf 1960 in duizenden optredens liet galmen. Mijn eerste herinnering aan dit ‘idool van de jongeren’ dateerde van mijn vijfde jaar. Ik zie me nog op het bed van mijn ouders met een nichtje ‘twisten’ op de deuntjes van ‘Viens danser le twist’ (1961). Johnny verkocht in die 57-jarige carrière 110 miljoen platen en nam 40 lp’s en cd’s op. Wat hij ook in ruime mate innam was coke, whisky en nicotine. Hij stierf gisteren aan longkanker.

Laeticia, de jonge vrouw van Johnny, belde om 2 uur ’s nacht als eerste president Macron

Nog verstijfd in mijn gestreepte pyjama begon ik de Franse nieuwssites te raadplegen. Sommige waren sinds 2 uur in de nacht onafgebroken in de weer. Ik leerde dat Laeticia, de jonge vrouw van Johnny, om 2 uur ’s nacht als eerste president Emmanuel Macron had gebeld om hem op de hoogte te brengen van de dood van de enige echte president van de Fransen. Om 3.16 uur liet Macron een eerbetoon aan de dode in de vorm van en persbericht vanuit zijn Elysée-paleis verspreiden. Om 7.51 uur kreeg ik op de Whats­App van mijn smartphone het schreien en snikken van Geliefde te horen. Rond 8 uur kwam ik mijn bed uit om te ontbijten en trof mijn betraande zus aan met op de ontbijttafel alles wat ze nog aan singles van Johnny van vijftig jaar geleden bezat. Uiteindelijk kreeg ik om 13.28 uur een mail van Egalité Nationale met het verzoek om de petitie te tekenen zodat Johnny in het Panthéon kan worden begraven. In dit statige gebouw liggen beroemde Fransen als Emile Zola, Victor Hugo en Voltaire. Om 13.29 uur realiseerde ik me dat ik genoeg materiaal had om mijn column te schrijven.

Lees ook de necrologie van Johnny Hallyday van correspondent Kleis Jager: Aan Johnny Hallyday viel niet te ontkomen

Lees hier meer columns van Sylvain Ephimenco.

Deel dit artikel

Laeticia, de jonge vrouw van Johnny, belde om 2 uur ’s nacht als eerste president Macron