FramingHans de Bruijn

De Democraten moeten deze keer op hun tellen passen met Amy Coney Barrett

Amy Coney Barrett is voorgedragen als nieuwe rechter van het Hooggerechtshof en zal door de Senaat worden ondervraagd. ‘ACB’ is een goede jurist – haar cv ziet er prima uit. Ze is katholiek en ja, ze is tegen abortus.

In 2017 moet ze ook voor de Senaat ­verschijnen en hebben de Democraten vragen over haar katholieke geloof. Kan dat haar vonnissen beïnvloeden? ‘Je mag als rechter nooit je persoonlijke opvattingen opleggen’, antwoordt ze ‘of ze nu uit je geloof voortkomen, of iets anders’. Daar is geen speld tussen te krijgen. Toch krijgt ze van een Democratische senator een verwijt: ‘the dogma lives loudly within you’. Het dogma is een luide, innerlijke stem voor haar.

Hoe wordt er gereageerd op die uitspraak? Een. Je beledigt katholiek Amerika, zegt iemand. Ze is een topjurist, en toch heeft de Democratische senator een ‘on­comfortabel gevoel’ over haar, vanwege haar katholieke geloof.

Twee. Dit is intolerantie, zegt een ­volgende. Je krijgt het idee dat gelovige ­katholieken geen lid mogen worden van het Hooggerechtshof.

Drie. De uitspraak komt als een boemerang terug. Wie zijn nu de echte dogmatici, wordt gevraagd. Dat zijn de Democraten met hun onverdraagzame opvattingen. Die als inquisiteurs iemands innerlijke leven veroordelen.

Trump ziet het met genoegen aan. Die framet de Democraten als partij waar het christelijke geloof niet veilig is. Als de ­Democratische senatoren ACB op dezelfde manier ondervragen als in 2017, bevestigen ze dat frame.

Met een slimme term kun je de werkelijkheid niet alleen beschrijven, maar ook maken. Hans de Bruijn is bestuurskundige en debatspecialist. Wekelijks analyseert hij de sturende taal van beleidsmakers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden