CommentaarIsraël

De deal tussen Israël en de VAE is mooi, maar mager

Wie kan erop tegen zijn? Twee vijanden die elkaar decennia hebben vermeden, worden weer vrienden. En dat nog wel in het Midden-Oosten. Het was afgelopen week daarom mooi nieuws dat de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Israël besloten om hun diplomatieke betrekkingen te normaliseren, een deal die zij sloten onder leiding van de Verenigde Staten. President Donald Trump maakte er als eerste gewag van, via Twitter natuurlijk, en sprak van een ‘historische vredesovereenkomst’ die de regio voorgoed zal veranderen.

Dat laatste is nogal overdreven. Sterker: het akkoord tussen de twee landen bevestigt eerder de stand van zaken in het Midden-Oosten, dan dat het die verandert. De VAE en Israël staan immers al meer dan een decennium op goede voet, vijanden zijn ze in feite allang niet meer. De twee landen hebben ook nooit oorlog gevoerd. Israëlische zakenlieden kunnen al sinds het begin van de eeuw zonder problemen naar de Golfstaat reizen en daar zakendeals sluiten. Wat er verandert, is dat deze heimelijke affaire eindelijk wordt geformaliseerd. Wat niet verandert door de deal is de positie van de Palestijnen, die er woedend over zijn. Zij vinden dat ze door de Emirati voor de bus gegooid zijn.

Was het immers niet de afspraak dat de Arabische wereld pas de betrekkingen met Israël zou normaliseren als dat land een einde zou maken aan de bezetting van Palestijns gebied? In plaats daarvan ruilden de Emirati hun belangrijkste onderhandelingstroef in voor het (tijdelijk) intrekken van een dreigement: Israël zet de voorgenomen annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever voorlopig even op pauze.

Persoonlijke banden met autocratische leiders

Daarin schemert de hand van Donald Trump in de deal door. Trump is de meester van het dreigen, om daar concessies voor terug te krijgen. Nu is het zijn schoonzoon Jared Kushner die dit werk voor hem heeft opgeknapt: die bouwde de afgelopen jaren aan sterke persoonlijke banden met autocratische leiders in de Golf, gebaseerd op een gedeelde afkeer van Iran en een gedeelde interesse in geld en zakendeals.

De leiders van de VAE betalen hem nu terug voor die investering. Want voor Trump is het een mooi moment: hij kan zich in campagnetijd presenteren als de president die vredesdeals sluit in het Midden-Oosten. Het duurde vorige week niet lang voordat de woorden ‘Nobelprijs voor de Vrede’ uit het Witte Huis klonken.

Dat zou te veel eer zijn. Elke toenadering tussen landen is mooi, maar een ‘vredesovereenkomst’ zou meer moeten bevatten dan dit. Het wachten is op een deal waarbij bijvoorbeeld ook Saudi-Arabië betrokken is, en waarin de positie van de Palestijnen op tafel komt. Pas dan kunnen we spreken van een echte doorbraak in de richting van vrede.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden