null Beeld

OmbudsmanEdwin Kreulen

De coronawerkdruk is hoog, en dan kunnen er fouten in de krant sluipen

Hoe komt het dat de krant ineens meer correcties op eigen berichten moet plaatsen? En dat die correcties ook weer rammelen? Coronawerkdruk lijkt een rol te spelen.

Edwin Kreulen

De kwestie

De correctierubriek van de krant, onder aan de laatste binnenlandpagina, wordt de afgelopen maand goed gevuld. De redactie plaatst in januari 23 rechtzettingen, bijna een per dag.

Een paar keer gaat het om fouten die de eindredactie aanbracht, zoals de kop boven het artikel over het Gelderse Hedel waarin wordt gesproken over een ‘Brabantse afpersingszaak’. De meeste correcties betreffen een fout die ontstond bij de schrijver, en vervolgens niet werd opgemerkt door de eindredactie. Tien correcties betreffen artikelen van de verslaggevers uit Den Haag en de binnenlandredactie.

Een bijzondere correctie is die van 6 januari, daar staat onder meer dat Bonaire niet behoort tot het Caribisch deel van Nederland. Dat is echter wel zo, en dat wordt de volgende dag een ‘correctie op de correctie’.

In een correctie op de recensie van een televisieserie, waarin ten onrechte stond dat Zweden na de oorlog de bevrijding door de Duitsers vierde, schrijft de redactie dat het in werkelijkheid ging om de ‘Europese overwinning op de Duitsers’.

De standpunten

Het aantal correcties valt op: 23 is beduidend meer dan vorig jaar in dezelfde maand (12) en bijvoorbeeld vijf jaar geleden (13). Het gaat dit jaar vaak niet over tikfouten zoals verkeerd gespelde namen, maar over zaken waarvan snel te zien is dat ze niet kloppen. Zo wordt Sigrid Kaag ten onrechte vicepremier genoemd en parlementariër Gert-Jan Segers in een column tot minister gebombardeerd. Het roept de vraag op: speelt de coronawerkdruk een rol?

De dienstdoende avondverslaggeefster die de correctie over Bonaire tikte en ook weer de correctie daarop, spreekt van een ‘stomme fout’. Toen bleek dat ze een bericht van een persbureau over corona onjuist had overgenomen, zette ze dit in de eerste correctie recht voor een aantal eilanden. Foutief voegde ze Bonaire toe aan dat rijtje – wat haar de tweede correctie opleverde. Ze vindt achteraf niet dat de eindredactie dit had moeten zien. Ze wilde destijds de chef van de politieke redactie, die koninkrijkkwesties in Den Haag volgt en haar op de eerste fout wees, niet lastigvallen met haar eerste correctie. Ook wil ze de fout niet wijten aan de werkdruk van die avond. Als binnenlandverslaggever ziet ze wel dat die druk aan de hoge kant is, mede door corona en een tekort aan handen op de redactie. “Er is nogal eens een soort van paniek bij een volgende taak: wie moet dit nu weer doen?”

De parlementsredacteur die Zweden ten onrechte de bevrijding van de Duitsers liet vieren, tikte deze recensie in haar vrije tijd. De serie begint met het vieren van het verlies van de Duitsers, wat ze per ongeluk verkeerd omschreef. Ze leverde een tekstje voor de internetversie van dit stuk. In de krant werd de correctie anders geformuleerd, als het vieren van de ‘Europese overwinning’ op de Duitsers. Strikt genomen gaat het om de overwinning van de geallieerden, zegt ook de geschiedenismedewerker van de krant desgevraagd.

Ook de parlementsredacteur wil de fout niet wijten aan werkdruk maar ze signaleert wel dat er dit jaar veel werk is, door achtereenvolgens corona, de toeslagenkwestie en het opstappen van het kabinet, en nu de komende verkiezingen. “Misschien moet ik niet nog een stuk tikken als ik eigenlijk vrij ben.”

Oordeel

Een goede krant met een kleine redactie die de lezer elke dag compleet wil bedienen, ontkomt niet aan fouten. Een correctie – die wordt geplaatst na instemming van de hoofdredactie – is geen schande. Het grotere aantal van de correcties begin dit jaar, bijna het dubbele van dat in andere jaren, is wel zorgelijk. Het is niet toevallig dat bijna de helft komt van redacties die zwaar belast zijn met alle coronaperikelen.

Hoewel het in de journalistiek niet gebruikelijk is om te klagen over werkdruk, lijkt deze wel te zorgen voor meer fouten. Dat kan een zorg zijn voor redactiechefs en hoofdredactie, maar sommige redacteuren moeten wellicht ook zelf proberen wat minder werk op zich te nemen.

Het moge bovendien duidelijk zijn dat de formulering van correcties ook aandacht en tijd vraagt, en soms nauwkeuriger kan. Zowel bij de eindredactie als bij de redacteur die de correctie tikt. Een correctie voorleggen aan een collega, of aan degene die het oorspronkelijke stuk tikte, is aan te raden.

Edwin Kreulen schrijft wekelijks een column als ombudsman van Trouw. Eerdere afleveringen vindt u hier. Wilt u hem een kwestie voorleggen? Mail dan naar ombudsman@trouw.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden