OpinieCommentaar

De corona-aanpak van het kabinet wekt vertrouwen

De toespraak van premier Rutte van maandag was een minister-president waardig. Niet voor niets ontving de premier louter waarderende woorden van vriend en vijand in de politiek.

De toespraak maakte een abrupt einde aan de vermoeiende en vrij nutteloze publieke discussie over de vraag of de Nederlandse overheid wel genoeg deed om de gevolgen van de pandemie van Covid-19 zo gering mogelijk te houden. Scholen wel of niet dicht, een verbod het huis te verlaten, ja dan nee. Uiteindelijk leidde die discussie nergens anders toe dan tot het verhogen van de collectieve onzekerheid. De debatten in de Kamer lieten bijvoorbeeld bij dit toch buitengewone probleem de aloude scheiding zien tussen een verdedigende coalitie en een aanvallende oppositie. Alsof een pandemie zich leent voor politieke profilering.

Het is de verdienste van premier Rutte dat hij helder uitlegde welke koers het kabinet heeft gekozen: niet het compleet afsluiten van het hele land, de koers die bijvoorbeeld Frankrijk heeft gekozen. Niet het virus uit laten razen, de koers die het Verenigd Koninkrijk lijkt te willen varen. Maar een gecontroleerde verspreiding van het coronavirus.

Het virus verspreidt zich ook zonder beleid

Strikt genomen is dat geen keuze, want het virus verspreidt zich zonder of met beleid over het land. De keuze zit in het feit dat de overheid alles op alles wil en zal zetten om het tempo van de verspreiding te beheersen. Zo moet worden voorkomen dat er zo veel mensen tegelijk ziek worden dat zorgvoorzieningen en de zorgverleners het niet meer aankunnen.

In de tussentijd komen steeds meer mensen met het coronavirus in aanraking, waardoor er steeds grotere groepen ontstaan die (al dan niet tijdelijke) immuniteit opbouwen. Uiteindelijk moet die groep zo groot worden dat het virus zich moeilijk nog door de gehele Nederlandse bevolking kan verspreiden en is in feite het hele land beschermd.

Die groepsimmuniteit kan waarschijnlijk met de huidige maatregelen worden bereikt, omdat dit virus minder besmettelijk is dan bijvoorbeeld mazelen. Blijft staan dat een meerderheid van de Nederlandse bevolking er rekening mee moet houden met het virus in aanraking te komen en dat het geen zaak is van de korte termijn, maar dat het virus langer onder ons zal zijn.

Een hoopvol teken

Toch is dit geen schrikbeeld. De uitleg van Rutte bevat het hoopvolle teken dat deze crisis beheersbaar zal zijn en daarmee uiteindelijk een goede afloop krijgt.

Gecombineerd met het uitgebreide (en dure) pakket aan economische maatregelen moet de conclusie zijn dat het optreden van het derde kabinet-Rutte vertrouwen wekt.

Lees ook:

Hoe Nederlands was de coronatoespraak van Rutte?

Rutte richtte zich in zijn eerste historische toespraak tot alle zeventien miljoen Nederlanders. Het tekent het ‘Nederlandse’ karakter van zijn speech: rationeel, praktisch, zonder blad voor de mond en gericht op verbinding.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden