CommentaarVergrijzing

De conclusie van de commissie-Bos is een keiharde en noodzakelijke wake-upcall

Het ouderenbeleid moet op de schop en daarmee ook het zorgstelsel, meent oud-minister Wouter Bos. De commissie onder zijn leiding kwam deze week op verzoek van het kabinet met stevige voorstellen. Zo zullen ouderen in de toekomst zelf meer moeten betalen aan leefomstandigheden waar nu de overheid aan bijdraagt. Een aanpassing van een woning bijvoorbeeld of een verhuizing naar een aangepaste woning. Bij een verblijf in een verpleeghuis zullen ouderen op termijn voor de kosten moeten opdraaien die ze anders hadden gehad als ze thuis waren blijven wonen.

Dat is niet alleen redelijk, het is ook noodzakelijk, gezien de verwachte toename van het aantal 75-plussers de komende decennia. Die 75-plussers blijven nu naar verhouding veel vaker thuis wonen dan veertig jaar geleden het geval was. Deels omdat ze gezonder zijn, maar ook omdat het verzorgingshuis is verdwenen.

Waar blijven de hofjes? 

Dat ‘thuis’ wonen blijft een streven in de toekomstvisie van de commissie-Bos, maar wel met een andere invulling. ‘Thuis’ betekent vooral: niet in een instelling zoals een verpleeghuis. Thuis wonen zal voor de echt ouderen moeten gaan betekenen dat ze ergens wonen waar onderlinge zorg, aandacht en ondersteuning is. Een hofje bijvoorbeeld of een wooncomplex met kleinere huizen zonder trap en met gezamenlijke ontmoetingsruimtes. Ouderen zullen daarbij zoveel mogelijk voor elkaar zorgen. Toekomst ligt ook in de kangoeroewoning, waarbij, net als vroeger bij boerderijen gebruikelijk was, oude ouders in een aanleunwoning naast hun volwassen kinderen wonen, die gezelschap bieden, een oogje in het zeil houden, en eventueel de was doen en de boodschappen. Zorg binnen de familie dus.

Een mooi plan, waar velen mee zullen instemmen. Probleem is vooral de praktische uitvoering. Waar blijven die nieuwe, kleine woningen? Waar blijven die hofjes met huizen voor ouderen? Zijn er genoeg mensen in de bouw, hoe zit het met de stikstofregels? Hoe coulant zijn gemeenten met het verkopen van grond – waar ze ook flinke winst mee kunnen maken – aan dergelijke projecten?

Het wegnemen van deze praktische barrières valt buiten het terrein van de commissie-Bos. Het is nuttig dat het kabinet deze opdracht gegeven heeft. Ouderen zijn hoger opgeleid dan decennia geleden, maar toch zijn ze onvoldoende voorbereid op de levensfase waarin ze niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. Uit het yep (young elderly person)-project van Trouw blijkt dat veel ouderen verwachten dat de staat wel voor hen zal zorgen. Nu al laat de praktijk zien dat dit een irreële verwachting is. De conclusie van de commissie-Bos is dan ook een keiharde en noodzakelijke wake-upcall.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden