Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De complexe relatie met Turkije vraagt om een goede timing

Opinie

Trouw

Soldaten houden wacht bij het Tsitsernakaberd-monument in Jerevan ter nagedachtenis aan de Armeense genocide. © AFP
Commentaar

In de Tweede Kamer lijkt zich morgen een ruime meerderheid af te tekenen om bij de komende herdenking van de Armeense genocide in de Armeense hoofdstad Jerevan, in april, een Nederlandse minister te sturen. In ieder geval vragen coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en CU daar om, maar deze motie kan waarschijnlijk op bredere steun rekenen.

Dat is olie op het vuur van de al getroebleerde relatie met Turkije. Zoals bekend zegt Turkije dat er rond 1915 massamoorden onder Armeniërs hebben plaatsgevonden maar ontkennen alle achtereenvolgende Turkse regeringen dat hier volkerenmoord zou hebben plaatsgevonden, genocide dus. De Kamer wil waarschijnlijk morgen nog explicieter uitspreken dan eerder het geval was dat er inderdaad sprake is geweest van Turkse genocide op naar schatting 1,5 miljoen Armeniërs, maar biedt nog wel ruimte aan het kabinet om in diplomatieke termen te blijven spreken van de ‘kwestie van de Armeense genocide’. Laten we er helder over zijn: het was genocide.

Lees verder na de advertentie
De aanwezigheid van een Nederlandse diplomaat bij de bijeenkomst in Jerevan kan volstaan

Erdogan

Een uitspraak van het Nederlandse parlement zal Turkije onvermijdelijk moeten accepteren, maar president Erdogan zal ongetwijfeld furieus reageren als een Nederlandse minister afreist naar Jerevan in Armenië.

Slechts enkele Europese landen deden dat in 2015 bij de 100-jarige herdenking van de genocide, zoals Frankrijk dat president Hollande afvaardigde.

Dat dit zal helpen de Turkse regering te dwingen de genocide te erkennen is een illusie. Dat doet Turkije al meer dan 100 jaar niet.

Timing

In dit licht getuigt het sturen van een minister van een slechte timing. De aanwezigheid van een Nederlandse diplomaat bij de bijeenkomst in Jerevan kan volstaan, als dit helpt bij het herstellen van de diplomatieke banden met Ankara.

Die daalden maart 2017 tot een nulpunt na het uitwijzen van de Turkse minister Kaya die in Rotterdam Turkse Nederlanders wilde toespreken in het kader van het grondwetreferendum in haar land. Beide partijen, zowel de Nederlandse als de Turkse regering, speelden hierbij een weinig verheffende rol, wellicht vanwege de verkiezingen in beide landen.

Belast de toch al slechte verhouding met Turkije niet extra door een minister naar Jerevan te sturen

Door de beroerde situatie rond de mensenrechten in het land zelf en de weinig fraaie rol in het Syrische conflict, is het herstellen van de diplomatieke banden met Turkije niet eenvoudig, zelfs zeer complex. Dat moeten we vooralsnog niet onnodig belasten met het sturen van een minister naar Jerevan.

Dat is, inderdaad, realpolitik, maar niet onverstandig gezien het belang van het geopolitiek en economisch belangrijke Turkije.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees hier meer commentaren van Trouw.

Deel dit artikel

De aanwezigheid van een Nederlandse diplomaat bij de bijeenkomst in Jerevan kan volstaan

Belast de toch al slechte verhouding met Turkije niet extra door een minister naar Jerevan te sturen