Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De Catalaanse afscheiding is uit de hand gelopen, mede dankzij de Spaanse regering

Opinie

Trouw

Catalanen die tegen het onafhankelijkheidsreferendum zijn demonstreren ook in Barcelona onder het motto 'Catalonië is Spaans'. © REUTERS
commentaar

Bestaat Spanje over tien dagen nog in de huidige constellatie? Ongetwijfeld, maar niet als het aan de separatistische leiders van de Catalaanse regio ligt die volgende week zondag een referendum organiseren over afscheiding van Spanje. 

Als de inwoners van Catalonië daarbij in meerderheid ja stemmen, zullen de separatisten binnen 48 uur de onafhankelijkheid uitroepen, zo hebben ze aangekondigd.

Lees verder na de advertentie

Dat lijkt een kansloze weg – niemand zal Catalonië-het-land erkennen. Het referendum is illegaal volgens de Spaanse grondwet en Madrid heeft zich er ferm tegen gekeerd. De regering stuurt politieagenten naar de regio om de orde te handhaven en arresteerde deze week onder anderen ambtenaren die zich met de organisatie van het referendum bezig hielden. Tien miljoen stembiljetten zijn inmiddels in beslag genomen. Alleen al praktisch gezien wordt het lastig de volksraadpleging door te laten gaan.

Zo is de situatie in korte tijd ernstig geëscaleerd. Dat is een trieste zaak, die beide partijen te verwijten valt.

Dat het Catalaanse kamp zo is ge­ra­di­ca­li­seerd, komt ook door de koppige houding van de regering.

De Catalaanse separatistische partijen, die een meerderheid in het regionale parlement hebben, zijn in de eerste plaats verantwoordelijk voor de uit de hand gelopen situatie. Zij drukten hun referendum erdoor in de volle wetenschap dat de Spaanse grondwet een dergelijke volksraadpleging verbiedt. Als de Catalanen, die zich beroepen op hun democratische rechten en een ‘universeel recht op zelfbeschikking’, uit Spanje willen stappen, dan kan dat door de grondwet te veranderen – in samenspraak met de rest van de Spanjaarden. Er is een rechtsstatelijke weg, en het zou goed zijn als de separatisten die bewandelen.

Politie-ingrijpen is een teken van zwakte

Maar er zijn zeker ook ernstige kanttekeningen te plaatsen bij de opstelling van Madrid. Want dat het Catalaanse kamp zo is geradicaliseerd, komt ook door de koppige en weinig coöperatieve houding van de regering-Rajoy. Van meet af aan hebben de partijen recht tegenover elkaar gestaan en elkaar geen millimeter gegund. Dat Rajoy zich nu genoodzaakt voelt om via justitie en politie-inzet een referendum tegen te houden, is natuurlijk geen teken van kracht maar van zwakte.

Hij riskeert er een verdere radicalisering van de geesten mee, misschien zelfs een gewelddadige confrontatie. Spanje heeft decennia gekampt met (Baskisch) separatistisch geweld; het laatste waar het land op zit te wachten is een herhaling van die periode. Rajoy zou er daarom goed aan doen een eerste hand te reiken. De Catalaanse regio is op veel vlakken al autonoom, maar er is ruimte voor meer – in Spanje zelf zijn er voorbeelden van regio’s met meer bevoegdheden. Laten de partijen daar werk van maken.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees ook: Politiemacht op weg naar Barcelona

Deel dit artikel

Dat het Catalaanse kamp zo is ge­ra­di­ca­li­seerd, komt ook door de koppige houding van de regering.