Het antwoordMonic Slingerland

‘De C van een Christelijke partij moet ook weer staan voor Compassie en Coöperatie’

null Beeld

Is er nog toekomst voor een christelijke politiek? Lezers zeggen ‘nee’ of ‘maar wel anders dan nu’.

Monic Slingerland

Achterhaald

Natuurlijk kunnen christelijke waarden een rol spelen bij persoonlijke politieke keuzes. Maar Monic Slingerland wijst er terecht op dat die waarden in ons bestel ook te vinden zijn bij de uitgangspunten van andere partijen. Voor persoonlijke geloofsbeleving zijn er tal van mogelijkheden die te delen met anderen bij kerkgenootschappen. Voor elke geloofsovertuiging een politieke partij oprichten, dat is niet meer van deze tijd.

Loek van Tiggelen Cadier en Keer

Praktijk

Al duidt de uitslag van de provinciale verkiezingen er niet op, christelijke politiek heeft wel degelijk toekomst. Die bereik je niet door er het etiket ‘christelijk’ op te plakken, maar alleen met een partij die naastenliefde prioriteit toekent, het belangrijkste gebod in de Bijbel. Als dat voortdurend zichtbaar is in het handelen, is er toekomst voor een christelijke partij.

Rinus van der Molen Purmerend

3C

In seculier Europa is de tijd voor (grote) politieke partijen op confessionele grondslag voorbij. Gelukkig maar. De machtsvorming in de politiek verhoudt zich moeizaam tot de liefde van Christus. Toch kan er toekomst zijn voor het CDA als het op Constructieve, Creatieve en Coöperatieve wijze de gulden middenweg weet te vinden in de dringende vraagstukken rond arbeidsmarkt, woningmarkt, klimaat, migratie etc. Dit CDA staat pal voor rechtsstaat, internationaal (vluchtelingen)recht en de menselijke maat in beleid en uitvoering. Om te herleven zijn méér mensen nodig die dit in de genen hebben en het waarmaken in de politieke praktijk. Misschien is het CDA te veel belast met het verleden en kan het zich beter samen met anderen heruitvinden tot een CCC-beweging.

Henk Stam Capelle aan den IJssel

Minder ik, meer wij

Voor mij is het christelijk geloof een inspiratiebron voor mijn leven: op het werk, in de politiek en in de samenleving. De C van christelijk betekent ook omzien naar elkaar, aandacht hebben voor de zwakkeren, respect voor ieders mening. Dit uit zich in het hebben van Compassie. Met elkaar, met boeren, met ouderen en jongeren, met mensen die zorg nodig hebben, met mensen die dolgraag een woning wensen, maar ook compassie met de natuur en met de toekomst van ons land. Compassie betekent ook dat je bereid moet zijn tot de C van Compromis. We zullen naar elkaar moeten luisteren en samen tot een koers en aanpak moeten komen. Geven en nemen. Dat doe je toch ook in je relatie, je gezin of op het werk? En dus CDA: minder ik, meer wij. Oftewel CCC.

Greet Prins, lid Eerste Kamer CDA Nieuwkoop

Wazig

Wat is nog de toegevoegde waarde van de huidige partijen met een ‘C’? Het CDA heeft met de affaire rond Pieter Omtzigt laten zien hoe men omgaat met eigen partijgenoten. CU-minister Schouten probeert met wazige verhalen het armoedebeleid op te lossen. En de SGP? Volgens mij heeft christelijke politiek geen meerwaarde meer, helaas.

Jannie Groeneveld Sint Jansklooster

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden