Beeld Trouw

Commentaar

De brexitperikelen hoeven niet elke vorm van samenwerking met de Britse regering te dwarsbomen

De nieuwe Britse regering van premier Boris Johnson heeft deze week de marineschepen HMS Duncan en HMS Montrose opdracht gegeven samen in de nabijheid van de Amerikaanse vloot te gaan opereren in de Perzische Golf. Het kan worden gezien als steun aan de militaire missie waarmee de Verenigde Staten Iran onder druk proberen te zetten. Maar de Britse minister van buitenlandse zaken Dominic Raab bezweert dat dit niet het geval is. De Britse schepen zullen onafhankelijk van de Amerikaanse schepen opereren onder het beslag van aparte Britse geweldsinstructies. De aanwezigheid van de twee oorlogsbodems is volgens Londen louter bedoeld voor het beveiligen van Britse handelsschepen die gebruik maken van de internationale scheepvaartroutes in het gebied. Intussen moet een diplomatieke oplossing worden gevonden voor de Stena Impera, de tanker onder Britse vlag die werd gekaapt door de Iraanse Revolutionaire Garde en voor de Iraanse olietanker die bij de Britse kroonkolonie Gibraltar wordt vastgehouden.

Minister Raab maakt duidelijk dat zijn regering nog steeds een andere politieke opstelling jegens Iran kiest dan de VS. Dat is hoopvol. De Britse regering blijft daarmee in het spoor van andere Europese landen: het besluit van president Trump om het nucleaire verdrag met Iran op te zeggen, was verkeerd, net zoals het afkondigen van zware Amerikaanse sancties tegen Teheran.

Dat is ook het standpunt van de Nederlandse regering en daarom stond het kabinet niet te trappelen toen de Verenigde Staten in juli met het formele verzoek kwamen een bijdrage te laten leveren aan de Amerikaanse vloot voor de kust van Iran. De Amerikanen zijn zelf grotendeels verantwoordelijk voor de opgelopen spanning, dan is het lastig uit te leggen dat Nederlandse militairen moeten bijdragen aan dit Amerikaanse machtsvertoon. Minister Blok van buitenlandse zaken heeft de reactie op het Amerikaanse verzoek dan ook maar uitgesteld. Hij gaat ‘de zomer gebruiken’ om een antwoord te formuleren. Wat ons betreft is dat antwoord ‘nee’.

Maar een verzoek van de Britse regering om steun te krijgen van marineschepen uit andere Europese landen is van een andere aard. Minister Raab beperkt de operaties tot beveiliging van internationale scheepvaartroutes. Een taak die ook de Nederlandse regering heeft vastgelegd voor de koninklijke marine, die trouwens al jarenlang nauw samenwerkt met de Britse marine. Daarom moet Nederland niet tot na de zomer blijven zwijgen over het wel of niet steunen van de Britten. Ook wanneer het kabinet geen fregat wenst te sturen, moet sneller hom of kuit worden gegeven. De brexitperikelen rond de regering Johnson hoeven immers niet elke vorm van samenwerking met de Britse regering te dwarsbomen.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden