Opinie Brandweer

De brandweer is alweer diep geraakt

Kritiek op de brandweer leveren zonder de mensen te spreken over wie het gaat, dat kan niet, vindt Mart van Troost van de Brandweer Amsterdam. 

De brandweer van Amsterdam is te vergelijken met jongeren die langdurig leiding en opvoeding ­ontberen, zegt veranderdeskundige Joost Kampen in een interview met Sybilla Claus (Trouw, 3 oktober).

Deze woorden werden door menigeen gelezen, waaronder de beoogde groep en die groep is diep geraakt, overigens niet voor het eerst. Waar haalt iemand die zichzelf veranderdeskundige noemt deze omschrijving vandaan, zonder ook maar een woord gewisseld te hebben met de beoordeelde(n)?

Ja, wij kennen artikel 1 van onze ­Grondwet, de vrijheid van meningsuiting. Maar voorwaardelijk opzettelijk kwetsen, bewust dus, en discrimineren is niet toegestaan. Wij vroegen Joost Kampen meermaals naar zijn beweegredenen en naar zijn reactie, maar het bleef stil van zijn kant.

Veranderdeskundige is een vrij beroep. Kampen meent dat hij het allemaal ­beter weet en hij zet in dit geval een professioneel beroepsbrandweerkorps weg als een groep die langdurig leiding en opvoeding heeft ontbeerd.

Schaamteloos is zijn stelligheid. Zijn uitspraak zegt dus feitelijk alles over zijn normen en waarden, oftewel: brand maar af!

Gelukkig is er nu een echte brandweercommandant aangesteld

Gelukkig weten burgers de inzet op professionele en daarmee vakkundige wijze van de brandweer wel te waarderen en begrijpen zij wel waarom commandant Leen Schaap op verzoek van burgemeester Halsema voortijdig kon vertrekken. Hij ontbeerde vakinhoudelijke kennis en kunde van de brandweer, ook al kreeg hij eerder een snelle opleiding bij het door hem nu gewraakte korps.

Zo leerde hij handblusmiddelen te ­gebruiken in zijn functie als commandant Brand en Traangas Groep ­Mobiele Eenheid Politie Amsterdam – Amstelland, maar dat is zeker niet ­voldoende om ­leiding te kunnen geven aan de brandweer.

Gelukkig is er nu een echte brandweercommandant aangesteld, in wie het vertrouwen nu al met 100 procent is ­gestegen. Hij spant zich in om de ­aangerichte schade te beperken en voort te gaan met dit geweldig mooie korps, net als de rest van Brandweer Nederland.

Voor de zogeheten veranderdeskundige hebben wij een boodschap: excuus ­maken zal niets veranderen. Een ­excuus maken is een kwestie van ­toegeven dat je als persoon te ver bent ­gegaan. Het hoort ook bij onze cultuur, net als de mogelijkheid van aangifte van vermeende laster of smaad.

Namens een verenigde groep actief ­dienenden en oudgedienden in het vak van de brandweer.

Lees ook:

De brandweer van Amsterdam is te vergelijken met jongeren die langdurig leiding en opvoeding ontberen

Het brandweerkorps van Amsterdam is doodziek. Hoe krijgt de gemeente de brandweer in het gareel?

Amsterdamse brandweerbaas Schaap vertrekt bij gesloten, ouderwets korps

De Amsterdamse brandweercommandant Leen Schaap vertrekt op 1 oktober 2019. Het bestuur van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland begint op korte termijn met de werving van een nieuwe brandweercommandant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden