null Beeld
Beeld

CommentaarBoerenkritiek

De boerenkritiek op de media

Cees vander Laan

De demonstatie van de boeren, verenigd rond de radicale Farmers Defence Force, afgelopen woensdag in de buurt van het RIVM in Bilthoven is ordelijk verlopen. De trekkers mochten, op één na, niet worden meegenomen. De demonstranten hielden zich over het algemeen keurig aan de gemaakte afspraken. Ze konden daarmee hun bezwaren tegen de veevoereisen van minister Schouten (landbouw) en tegen de gevolgen van de gehanteerde stikstofcijfers prima over het voetlicht brengen.

Eerder demonstreerden ze met vele trekkers bij provinciehuizen, op het Malieveld in Den Haag en zelfs bij stikstofactivist Johan Vollenbroek. Ze blokkeerden snelwegen met als gevolg ellenlange files. Zo bezien is er bij een klein deel van de boeren sprake van een onaangename, niet acceptabele radicalisering die vanwege de trekkers intimiderend kan overkomen.

Inmiddels is dat ook het geval richting media die in de ogen van deze boeren veel te negatief of onjuist berichten over de klimaatproblemen en de agrarische sector. ‘Jullie brengen fakenieuws’, valt regelmatig te horen, waarmee de demonstrerende agrariërs een term overnemen van de Amerikaanse president Trump, van wie bekend is dat hij de ene leugen aan de andere rijgt. Bij de demonstratie in Bilthoven voelde de NOS-ploeg zich bedreigd. Ook omroep Gelderland kan meepraten over intimidaties. De NOS stuurt nu soms beveiligers mee met verslaggevers bij boerenacties.

Boeren profiteren zelf ook van de vrijheid van het woord en meningsuiting

Het is een zorgwekkende ontwikkeling, waarmee ook deze krant te maken kreeg. De afgelopen dagen is twee keer de zaktijd van de krant vervroegd, omdat er signalen waren dat boeren drukkerijen van eigenaar DPG Media zouden blokkeren. Dat is gelukkig niet gebeurd. Maar donderdagavond 9 juli werd wel de weg van de drukkerij van DPG Media in Best enige tijd versperd.

Dat past niet in onze democratie, waaraan de vrijheid van het woord en meningsuiting onlosmakelijk verbonden zijn en waar de boeren zelf ook van profiteren. Zij kunnen in vrijheid hun bezwaren kenbaar maken en daarover wordt in diezelfde media uitgebreid bericht. Boosheid over de media was er in het verleden vaker; rellen bij redacties, aanslagen zelfs, in binnen- en buitenland. Verslaggevers moesten beveiligd worden.

Boeren ervaren het publieke debat over hun situatie en toekomst als vervelend en bemoeizuchtig. Ze willen, zeer begrijpelijk, gehoord worden. Hun standpunten worden echter wel degelijk luid en duidelijk genoteerd door diezelfde media waarmee ze zoveel problemen hebben. Intimidatie en geweld door enkele radikalen mogen daarbij nooit een rol spelen. De boeren zelf moeten dat dan ook veroordelen.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden