CommentaarBoerenprotest

De boeren laten hun trekkers té gretig brullen

Voor de derde keer in een half jaar hebben boze boeren het land met hun landbouwwerktuigen weten te ontregelen. Files in de ochtend, files ’s avonds, wegblokkades. Nederland zal het weten hoe groot de woede is van de agrariër. Woede op de politiek met haar regels, op natuurbeschermers­­ die ‘het allemaal beter weten’ en natuurlijk op media die, getuige wat er rondgaat op sociale­­ media, aan de politieke leiband lopen en fakenieuws verspreiden.

De gretigheid waarmee boeren hun trekkers laten brullen en de populariteit van het activistische Farmers Defence Force doet het ergste vrezen. De leiding van deze groep is niet bepaald van de nuance of fijngevoeligheid, laat staan van het historisch besef. Wat zij willen, is vooral op oude voet verdergaan: ga toch weg met je stikstofprobleem, zoals ook bleek uit het onderzoek dat de krant gisteren publiceerde.

Die emotie is van een individuele boer misschien begrijpelijk, maar je mag hopen dat er op enig moment ook ruimte is voor ratio en bezinning. Zo wordt de kloof platteland-stad enkel groter. Voor de sector in zijn geheel is het ontkennen van het stikstofprobleem, of het in diskrediet brengen van wie dat wél serieus neemt, heilloos.

Opjutten van emoties

Er ligt een heldere uitspraak van de Raad van State over de te grote stikstofuitstoot in het land. De stikstofkraan moet dicht, het is logisch dat boeren, de grootste vervuilers, aan een oplossing bijdragen.

Het opjutten van emoties maakt het ook onmogelijk om het werkelijke probleem te benoemen dat aan de basis ligt van het huidige conflict. Twee jaar geleden deed 85 procent van de boeren dat wel, in de eerste editie van de Staat van de Boer. Het platteland is in crisis en dat heeft veel te maken met het systeem dat van trotse, tevreden boeren ondernemers maakte. Ondernemers die de veeleisende buitenwereld als bedreigend ervaren. Die buitenwereld is immers van de regels, bijvoorbeeld voor de afvoer van mest of het houden van dieren. Regels die de overblijvers hoorndol maken.

Onverantwoord bezig

De discussie zou dus moeten gaan over wat wél perspectief biedt aan boeren, zoals de circulaire landbouw en eerlijke prijzen. En het is volstrekt terecht dat boeren vragen om helderheid van de regels, en continuïteit van overheidsbeleid. Maar boerenleiders die alleen opjutten en de crisis op het platteland uit de weg gaan, zijn geen echte leiders. Zij zijn vooral  onverantwoord bezig. Net zoals eurosceptische partijen die het boerenverzet opstoken, maar ook pleiten voor het verlaten van de Europese Unie. Terwijl die de Nederlandse boer juist met subsidies steunt. Daar is een woord voor en dat luidt boerenbedrog.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden