COLUMN

De bijzondere prioriteiten van Femke - weet-ik-veel - Halsema

Sylvain Ephimenco Beeld Trouw

Woensdag werd ik door de Volkskrant geattendeerd op het interview van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema met AT5. De tv-zender confronteerde de burgermoeder met het feit dat in haar stad dagelijks bijna 4 kilo cocaïne wordt gebruikt.

Cocaïne? Intussen weten we dankzij Netflix: cocaïne is Colombia, moorden en corruptie, Pablo Escobar, het Medellínkartel en aan het einde van het traject uit je dak gaan met je feestneus op. In Nederland is cocaïnegebruik vooral merkbaar op de Amsterdamse Zuidas, waar vorig jaar hoofdofficier van justitie Nicole Zandee bedrijven adviseerde hun werknemers een plastest af te ­nemen.

Goed, de Volkskrant had het niet meer omdat uit het AT5-interview bleek dat Halsema de wetgeving rond het bezit en gebruik van cocaïne niet kende. Hoezo strafbaar? Hoezo tegen de wet? Neen, zei Femke. En toen begon haar dictie te haperen: “Nou ja, weet ik veel, ik begin heel erg te twijfelen”. Mevrouw Weet-ik-veel leerde intussen waarschijnlijk wel dat je met meer dan een halve gram op zak formeel de bak in kan. Maar wacht: “Actief tegengaan van drugsgebruik is niet de grootste opsporingsprioriteit”.

Ach ja, die dingetjes die niet des GroenLinks zijn, zoals boerka­verbod en drugsgebruik, zullen nooit de prioriteit van de burgemeester worden. Maar kijkend naar het AT5-interview trof me een andere opmerking van Halsema: “We moeten niet naïef zijn: als niemand in Amsterdam meer drugs gebruikt, dan nog zal Amsterdam een rol spelen in de internationale drugshandel”. 

Dus als geen gram urinecoke meer door het hoofdstedelijke riool spoelt, dan nog zal Mokum de productie van zijn papavervelden langs de grachten ergens kwijt moeten? Mij dunkt overigens dat gebruik van en handel in harddrugs toch onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden, maar ik ben ook geen burgemeester.

Christenen pesten

Toen ben ik naar een ander interview gaan kijken, op de site vanTubantia dit keer. Daarin vertelde priester Pierre Valkering hoe de katholieke kerk hem er onlangs heeft uitgebonjourd. De homopriester gaf in een boek gedetailleerd weer hoe hij er jarenlang in het geheim een dubbel (seks)leven op na hield. De kerk kon zijn ‘losbandigheid’ niet echt waarderen. Je kunt het daarmee oneens zijn, maar het blijft wel een interne kwestie van het toch al aangeschoten instituut. 

Tijdens het interview liep de priester naar een groot boeket dat hij van burgemeester Halsema had ontvangen. Er was ook een kort briefje bij, zei hij: ‘Sterkte in deze onrustige tijden voor u’. Kijk, dat is dan wel een prioriteit van de burgermoeder: zich lekker mengen in interne kwesties die de katholieke kerk en zijn priester aangaan. Het deed denken aan de offensieve toespraak die Halsema hield bij het homomonument tegen de Nashville-verklaring, die door een honderdtal predikanten was getekend.

Een burgemeester moet er natuurlijk voor al zijn of haar schaapjes zijn. Ook voor de bankmedewerkers uit de Zuidas. Maar christelijke traditionalo’s en hun kerken een beetje pesten moet in Amsterdam ook kunnen, toch?

Drie keer per week werpt columnist Sylvain Ephimenco zijn blik op de actualiteit.

Lees ook:

Pierre Valkering, de priester die mens werd

Deze week kwam de Amsterdamse priester Pierre Valkering (58) uit de kast. En hoe. Hij schreef een boek over zijn leven, over homosauna’s, darkrooms en een pornoverslaving. Religie-redacteur Marije van Beek sprak uitgebreid met de geschorste priester. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden