Column

De bevolkingsexplosie in Afrika

Sylvain Ephimenco Beeld Trouw
Sylvain EphimencoBeeld Trouw

Nog even over de bevolkingsexplosie in Afrika, en trouwens ook elders in de wereld. Misschien helpt het ook om te beseffen dat je het woord ‘duurzaamheid’ niet van dat andere, ‘demografie’, kunt loskoppelen.

Sylvain Ephimenco

Je kunt allerlei fantastische maatregelen verzinnen om onze wereld duurzaam te maken, en dit is broodnodig, maar zonder bevolkingsbeperking en -afname is er geen duurzame planeet aarde leefbaar. Eergisteren schreef ik een column getiteld ‘Afrikaanse zelfmoord’ over het feit dat in het hoofdstuk migratie amper over bevolkingsexplosie wordt gedebatteerd. Ook niet tijdens de EU-Afrikatop in Abidjan. Dit taboe, dat ook te maken heeft met de eventuele vrees om van ‘neokolonialisme’ te worden beticht, lijkt voorlopig onbespreekbaar.

Aan het einde van mijn stukje verweet ik Groenlinkse Europarlementariër Sargentini (zie haar opiniebijdrage van woensdag) en haar partij om geen serieuze aandacht aan het onderwerp te schenken. Ik had het moeten weten: als je in deze krant kritisch naar GroenLinks kijkt, volgen de voorspelbare klappen. Van de redactie bereikten me enkele reacties zoals deze: ‘Mijn krant zou er van opknappen als Ephimenco verdwijnt van de tweede pagina.’ Een ander vond dat mijn argumenten ‘veel overeenkomsten hebben met wat Hitler ooit aanvoerde. Europa zou door Afrikanen overspoeld raken, omdat die mensen wilden profiteren van onze welvaart en dat het linkse mensen waren die hen daarbij hielpen’. Ook kwaadaardigheid wordt niet door grenzen tegengehouden.

Onvoorstelbaar

Interessanter was de reactie van GroenLinks-Tweede Kamerlid en oud-fractievoorzitter Bram van Ojik op Radio 1 afgelopen donderdag. Geconfronteerd met mijn column werd hem door presentatrice Ghislaine Plag gevraagd of GroenLinks ‘niet te weinig de nadruk had gelegd op die bevolkingsexplosie’? “Dat zou kunnen”, antwoordde Van Ojik, maar dat deden alle Nederlandse politieke partijen. Wellicht, maar van een milieupartij die het onderwerp vermijdt, vind ik het een tikkeltje ernstiger.

Wel was Van Ojik zo fair het volgende te erkennen: “Ik ben ermee hartgrondig eens dat we het te lang hebben weggestopt. In landen als Mali of Niger verdubbelt de bevolking om de 20 of 25 jaar. Dat is onvoorstelbaar. Maar het is ingewikkeld. In veel landen speelt het geloof een belangrijke rol en wordt geboortebeperking afgewezen. Er zijn religieuze en culturele barrières die je niet zomaar vanuit het Westen kunt wegnemen.”

Ook Rob de Wijk schrijft gisteren in zijn column in Trouw dat de EU-Afrikatop machteloos staat tegenover de bevolkingsexplosie in Afrika. Volgens hem is het ‘mooi dat EU-landen tientallen miljarden aan privaat en publiek geld in de economische ontwikkeling van Afrika investeren, maar dat hoeft het aantal vluchtelingen en arbeidsmigranten dus niet af te remmen’. Wat zal gebeuren bij onveranderde demografische krankzinnigheid is ‘geen fijn vooruitzicht’ scheef hij. Maar wel onvermijdelijk: Europa gaat op slot. ‘Omdat migratie een toenemende bron van sociale spanning en polarisatie is binnen de EU.’ Nu hoort u het gelukkig van een ander.

Lees ook: De Afrikaanse bevolkingsgroei begint op zelfmoord te lijken

Hier vindt u meer columns van Sylvain Ephimenco.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden