Column

De beste politicus is een politicus die doet alsof hij vooral geen politicus is

Lex Oomkes.Beeld Maartje Geels

Een van de partijen die meedoet aan de verkiezingen voor de waterschappen heeft als leuze ‘Niet politiek, wel deskundig’. Mooi gevonden. Degene die de leuze bedacht moet zich het hoofd hebben gebroken over de vraag hoe te profiteren van de afkeer die de landelijke politiek kennelijk opwekt.

De in de leuze gecreëerde tegenstelling is veelzeggend. Wel deskundig, niet politiek. Oftewel: wij weten waar we het over hebben en komen met de objectief vast te stellen beste oplossing. Politiek is vies en voos en kiest per definitie de gemakkelijke oplossing en ­zeker niet de objectief vast te stellen beste.

De ironie wil dat het eerste programmapunt van de Algemene Waterschapspartij bij uitstek politiek is: de waterschapsbelasting moet omlaag. Is politiek niet bij uitstek de arena waarin de hoogte van belastingen en de aanwending van de opbrengsten wordt beslist? De Algemene Waterschapspartij denkt dat met deskundigheid daarover een beter besluit te nemen valt en noemt dat dus niet politiek.

Onzin

Het is treurig dat met dergelijke onzin kennelijk verkiezingsresultaten zijn te behalen. Vul, voor u vandaag naar de stembus gaat, eens een stemwijzer in voor uw ­waterschap en u zult zien wat voor bij uitstek politieke vragen aan u worden voorgelegd. Stuk voor stuk dilemma’s waarbij deskundigheid u niet veel verder helpen zal, maar die vragen om een antwoord op grond van uw gedachten over de vormgeving van uw omgeving.

Het is niet voor het eerst dat afkeer van politieke ontwikkelingen zich vertaalt in de behoefte te depoli­tiseren. Om tot oplossingen te komen is niet meer ­nodig dan deskundigheid of, in andere gevallen, een sterke man die het beste voorheeft met volk en vaderland.

Het is om diezelfde reden dat het voor elke politicus momenteel winstgevend is om zaken zo voor te stellen dat hij of zij een buitenstaander is in politiek Den Haag. Je hebt niet alleen schone handen, je bent zelfs geen onderdeel van dat verderfelijke wereldje, al loop je er, zoals in Wilders’ geval, al dertig jaar rond en is hij een ­integraal onderdeel van de Haagse politiek.

Het legt de buitenstaander/politicus geen wind­eieren. Een andere verklaring kan ik niet bedenken voor het merkwaardige fenomeen dat Thierry Baudet zijn enorme winst vandaag volgens Maurice de Hond mag verwachten in Oost-Groningen en in (Zuid-)Limburg. Twee regio’s waar de verongelijktheid bijna tot de plaatselijke identiteit is gaan behoren en waar Den Haag een verderfelijk en ver, vreemd oord is.

Gedraai

De aantrekkingskracht van Baudet kan niet zitten in zijn gedraai over een al dan niet wenselijke beëindiging van het Nederlandse lidmaatschap van de Europese Unie. Zeker in het geval van Limburg, dat zich graag mag voorstaan op de samenwerking met de aangrenzende Duitse en Belgische regio’s, zou de logica eerder doen verwachten dat men gruwt van dergelijke wilde ideeën.

Logica is echter een slechte raadgever in het huidige politieke tijdsgewricht. Nieuwe Oogst, een weekblad voor de agrarische sector, meldt bijvoorbeeld dat Baudet snel aan populariteit wint onder boeren. De man die de EU uit wil, is populair bij een beroepsgroep die bij uitstek van de interne markt profiteert. Probeer het niet te begrijpen of te beredeneren, een logische verklaring is er niet.

De beste politicus is momenteel de politicus die het weet te doen voorkomen dat hij vooral geen politicus is. Dat hij deskundig is en dat hij daarom alleen al geen ­politicus kan zijn.

Politiek commentator en columnist Lex Oomkes schrijft vanuit zijn jarenlange ervaring in de Haagse kaasstolp over wat er schuilgaat achter de politieke actualiteit in zijn wekelijkse column.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden