OpinieTestbeleid

De beschikbaarheid van coronatests is nu postcoderoulette

null Beeld
Beeld

Kijk maar eens wat de snelste optie is voor een test op corona. Marieke van der Sloot, docent in opleiding, kon terecht in Vianen, terwijl ze in Amsterdam woont. Ze pleit voor testteams die als pakketbezorgers door de wijken gaan.

Sinds twee weken ben ik docent in opleiding op een middelbare school. Het is voltijds en de ­opvangpuzzel voor de kinderen was een hele klus, maar die is gelegd en we zijn er helemaal klaar voor. Maar dan: de snot.

Ik moet ’s ochtends en ’s avonds twee keer snuiten. Ik vraag me af of dit al een milde klacht is of niet. Ik besluit van niet. Het wordt meer, manlief zit ’s avonds duidelijk te sniffen en te kuchen en zelf moet ik ’s ochtends met spoed de loopneus ledigen. Dit classificeer ik nu als duidelijk verkouden.

Ik probeer een afspraak te maken voor een test. We wonen in Amsterdam. De eerste optie is morgenochtend in Rotterdam. Ik probeer het nog een keer. Geen plek en tijd beschikbaar. Je kan ook bellen. Ik bel en krijg te horen dat het te druk is en of ik over 30 minuten weer wil bellen.

Ik vul postcode Alkmaar in. Dan krijg ik een afspraak in Den Helder. Ik vul nog wat andere postcodes in (Lelystad, Harderwijk), die brengen me naar Zwolle en Utrecht. Ik twijfel en besluit maar beter zo snel ­mogelijk iets te pakken te krijgen. Dit keer rolt Vianen uit de bus. Ik maak de afspraak.

De juf van ons kind in groep 1 heeft ook snot en wacht de hele week op test en uitslag

In de tussentijd krijgen we een ­e-mail dat de juf van ons kind in groep 1 ook snot heeft en de hele week wacht op test en uitslag. Voor vrijdag is er geen vervanging, dus ons kind is thuis. Maandag hopen we dat alles weer ‘normaal’ is en dat oma (70-plus) kan oppassen. Hopelijk krijgen we onze uitslag snel.

De gebrekkige testcapaciteit creëert een enorm struikelblok in de samenleving. Dat is misschien wel veel schadelijker dan grote concerns die omvallen. Immers, des te vaker en sneller we kunnen testen, des te normaler kan iedereen deelnemen aan het dagelijkse leven en dus de economie.

Trouw schreef op 28 augustus dat er al sinds maart bij niet-medische labs veel capaciteit is die ongebruikt blijft. Ze willen wel, maar mogen niet. Het is dus geen kwestie van ­onmogelijk, maar van onwil van de politiek.

Daarom mijn pleidooi: zet vol in op snel testen en gebruik de capaciteit die er is. Maak zelf de testmaterialen. Stuur een testteam via een optimale route de wijken in, zoals pakjesbezorgers dat ook kunnen. ­Iedereen kan bij dat team aanlopen voor een test. Gelukkig krijgen we na een test nu al wel een sms-bericht zodra het lab de test­uitslag heeft ingevoerd of kunnen we die zelf op­vragen met de DigiD.

Lees ook:

GGD haalt test binnen 48 uur vaak niet meer

Mensen die zich zonder klachten laten testen, zijn er volgens de GGD de oorzaak van dat op de meerderheid van de testlocaties niet meer binnen 48 uur een test kan worden afgenomen.

Capaciteitsprobleem? Deze labs willen wel coronatesten doen, maar mogen niet

De GGD’s mogen hun testcapaciteit niet uitbreiden vanwege capaciteitstekort bij de laboratoria. Maar er is ongebruikte testcapaciteit bij niet-medische labs. Zij willen bijspringen, maar mogen niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden