De bermen zijn van ons allemaal

Beeld ANP

Bermen hebben grote waarde voor flora en fauna. Als leefgebied, maar ook als verbindingszone. Bloeiende planten en insecten, een goed beheerde berm heeft ze allemaal. Daarom is Anthonie Stip van De Vlinderstichting ontstemd over de onthullingen van 'bermfraude' in Berkelland.

Bermen zijn een publiek goed. Het is onbegrijpelijk dat enkele boeren publiek land aan zichzelf toekennen of het beheer ervan zonder overleg met de verantwoordelijke overheid in eigen hand nemen. Zo helpen ze kwetsbare plant- en diersoorten om zeep.

In sommige gemeenten is het groenonderhoud, waaronder dat van bermen, de figuurlijke sluitpost op de begroting. In de berm kan dat leiden tot nalatig of verkeerd beheer. Klepelbeheer, het verhakselen en laten liggen van maaisel, is wijdverbreid en superslecht. Dat werkt eigenhandig ingrijpen door boeren of burgers in de hand. De Vlinderstichting roept daarom alle overheden op om bermen met oog voor streekeigen biodiversiteit te beheren en burgers daarbij te betrekken.

Ongestraft

Tegelijkertijd ziet De Vlinderstichting een rol weggelegd voor LTO. Tot voor kort was de communicatie over bermen vanuit de boerenbelangenorganisatie veelal negatief: bermen zijn volgens sommige boeren problematisch voor de bedrijfsvoering, vanwege vermeende overlast door onkruiden. Zo'n geluid geeft agrariërs het idee dat ze ongestraft hun gang kunnen gaan in de berm, zoals in Berkelland. LTO doet er goed aan de positieve effecten van bloemrijke bermen te benadrukken. Immers: bermen vormen de bronpopulaties van veel plant- en diersoorten die op de agrarische percelen zelf al sinds lang zijn verdwenen.

Voor een effectief agrarisch natuurbeheer zijn bermen dus cruciaal. Ook spelen zij een rol in de natuurlijke plaagbestrijding. We hebben boeren nodig die inzien dat een gezonde bedrijfsvoering niet zonder zorg en aandacht voor natuur en landschap kan. En consumenten die hen hiervoor belonen. Want het gaat ook ons burgers aan.

In november startten De Vlinderstichting, Floron en LTO Nederland een samenwerking voor biodivers bermbeheer. Vanuit de agrosector en natuurorganisaties is hiervoor veel waardering. De situatie in Berkelland laat zien dat er nog een lange weg te gaan is. Toch slaan we die weg in: de natuur- en landbouwsector kunnen uiteindelijk niet zonder elkaar om een antwoord te vinden op de grote uitdagingen van deze tijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden