Ombudsman

De berichtgeving over het pensioenakkoord miste soms de vereiste zorgvuldigheid

Adri VermaatBeeld Maartje Geels

In de nagalm op het pensioenakkoord spuien enkele lezers kritiek op de berichtgeving in Trouw. Zie de feiten, zeggen ze. 

Hoewel met 37 procent nog niet de helft van de ruim één miljoen FNV-leden deelnam aan het referendum, sprak de bond van een ‘historische opkomst’. Opgetogen was ook het CNV dat ruim 16 procent van zijn leden een stem zag uitbrengen. Van de FNV-stemmers was 76 procent voor het akkoord, 23 procent tegen en 1 procent onthield zich van stemming. Van de CNV-stemmers was 79 procent voor en 21 procent tegen.

Strookte de volgens sommige lezers milde benadering van de redactie over de vakbondsinbreng met de feiten?

Lezer N.J. Heering stond een kritischer pers voor ogen dan de ‘juichende superlatieven’ die hij na het referendum vernam. Aangemoedigd door ronkende persberichten van de vakbonden, liet Trouw zich volgens hem weinig kritisch en gemakzuchtig meesleuren in hun misplaatste euforie. Op een beroepsbevolking van negen miljoen mensen, brachten 419.244 leden van FNV en CNV samen hun stem uit, rekende hij voor. Dat is 4,7 procent van de beroepsbevolking en dit over een onderwerp van grote maatschappelijke betekenis, waaraan jaren van vruchteloos overleg voorafgingen.

Door hieraan voorbij te gaan, heeft Trouw net als veel andere media ‘de verkeerde indruk gegeven dat voor het pensioenakkoord groot enthousiasme bestaat onder de leden van de vakcentrales’, schreef Heering.

Een belangrijk kritiekpunt van hem en nog enkele lezers is dat Trouw soms niet of nauwelijks rekening houdt met de opkomst in relatie tot het aantal mensen dat een stem kan uitbrengen. Bij politieke verkiezingen kwam deze eigenaardigheid eerder voor het voetlicht.

Te rooskleurig

Vanwege de betrouwbaarheid is het voor lezers relevant of 76 procent van de FNV-stemmen is afgeleid van het totale aantal leden van de bond of alleen van die leden, die daadwerkelijk hun stem uitbrachten. Dat de redactie zaterdag 15 juni in het kort voor sluiten van de krant geschreven openingsartikel meldde dat de CNV-achterban ‘volmondig’ had ingestemd met het akkoord, gaf, zoals lezers opmerkten, een te rooskleurig beeld.

In hetzelfde artikel werd dit overigens gecompenseerd door de vermelding dat van de ruim 260.000 CNV-leden ruim driekwart van de veertigduizend stemmers zijn goedkeuring aan het akkoord gaf.  

Het redactionele commentaar in Trouw van maandag 17 juni onder de kop ‘De polder toont zijn sterkste kant’ geeft wat mij betreft meer steun aan de lezerskritiek. In de roes van opluchting bij bonden en algemene tevredenheid over het akkoord sprak de krant van een bijna Noord-Koreaanse uitslag: “Van de CNV-leden steunde 79 procent het akkoord en de FNV-leden deden daar nauwelijks voor onder met 75 procent”.

Het was de valkuil waarvoor de redactie eerder moeite had gedaan hem te ontlopen. Noord-Koreaanse trekjes had de uitslag niet. De genoemde percentages hadden betrekking op de feitelijke stemmers en niet op de honderdduizenden vakbondsleden die hun stem lieten verlopen. 

De kop ‘Verbeteringen? De FNV-leden zien ze niet’ boven een Trouw-artikel van 13 juni deed eveneens een lezer naar de computermuis grijpen. Door voor FNV-leden het lidwoord ‘De’ te plaatsen, suggereerde de redactie volgens hem ten onrechte dat de leden van de bond het akkoord massaal afwezen. Uit het artikel bleek dat het om een momentopname ging: een door de FNV belegde informatieavond waar een kleine honderd critici van het akkoord op afkwamen.

De lezer heeft met zijn kritiek gelijk, al doet hij deze zelf af als een vorm van muggezifterij. Zo kan het best voelen, maar het bevestigt dat lezers willen kunnen vertrouwen op de inhoud.

Ombudsman Adri Vermaat van Trouw bespreekt journalistieke dilemma’s en kijkt kritisch naar de werkwijze van de redactie. Zijn eerdere artikelen leest u hier. Reageren? Stuur een mail aan ombudsman@trouw.nl.

Lees ook:

De FNV-leden moeten nog instemmen, maar de tekenen zijn verre van positief

De leden van vakbond FNV moeten deze week nog instemmen met het bereikte pensioenakkoord. De tekenen zijn verre van positief. In Amsterdam klonk woensdagavond vooral weerstand.

CNV-achterban stemt volmondig in met pensioenakkoord, nu FNV nog

Als eerste van de vakbonden gaat CNV akkoord met de voorlopige pensioendeal. Alle ogen zijn nu gericht op de achterban van FNV, die vandaag ja of nee zegt en negen jaar onderhandelen naar de prullenbak zou kunnen verwijzen. 

De polder toont zich met dit pensioenakkoord van zijn sterkste kant

Terwijl premier Mark Rutte en de werkgevers onenigheid hebben over het percentage waarmee de lonen omhoog kunnen, slagen de politiek en de sociale partners er maar ternauwernood in om kortingen op de aanvullende pensioenen per 1 januari te voorkomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden