Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De as van de EU kan weer draaien

Opinie

Trouw

Angela Merkel © AFP
Commentaar

De SPD-leden hebben een heldere keuze gemaakt: twee derde stemde voor de coalitie met de CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel. En dat is goed nieuws. 

Niet alleen omdat die duidelijke uitslag een eind maakt aan vijf maanden politieke onzekerheid in Duitsland, de belangrijkste handelspartner van Nederland. Maar ook omdat met de beoogde coalitie de as van de Europese Unie weer kan draaien.

Lees verder na de advertentie

En dat is nodig. Na het besluit van de Britten om de EU te verlaten is de unie op zoek naar een nieuwe invulling van haar taken. Dit jaar wordt in dat opzicht cruciaal. De lidstaten zijn begonnen aan de onderhandelingen over de financiën, de exitgesprekken met de Britten moeten voor het eind van dit jaar tot concrete resultaten leiden, en de EU-leiders willen een nieuwe visie neerzetten voordat de kiezers volgend jaar weer voor het Europees Parlement mogen stemmen. De unie kan niet stilstaan, en kan al helemaal niet achteruit, zoals de politicologe Turkuler Isiksel het zaterdag in deze krant samenvatte, want dan valt ze om. Maar de unie moet ondertussen wel voorzichtig van richting veranderen.

Het was niet verrassend dat premier Rutte zich in dat proces terughoudend opstelt, zijn politieke reserve ten aanzien van Europese vergezichten is bekend. Eerst maar eens gewoon de afspraken nakomen, en laat vooral iedere lidstaat zelf zijn zaakjes op orde krijgen, aldus Rutte vrijdag tijdens een lezing in Berlijn. Tegelijkertijd toonde hij gelukkig wel ambitie op klimaatgebied, en pleitte hij voor een eensluidend Europees asielbeleid met gezamenlijke bewaking van de buitengrenzen. Ook dat is in beweging blijven, zij het dan op deelterreinen.

Beweging

Er lijkt op meer vlakken beweging te komen. Na de relatief gematigde speech van de Britse premier May is er een fractie meer uitzicht op vruchtbare onderhandelingen over de relatie tussen de EU en de Britten na de formele scheiding van 29 maart 2019. En nu in Duitsland Merkel haar mandaat heeft gekregen voor een kabinet dat de EU in zijn regeringsprogramma centraal stelt, en in Frankrijk president Macron eveneens grote ambities tentoonspreidt, zal het debat over vernieuwing van de EU een nieuwe impuls krijgen.

Uiteraard zal Rutte in die discussie vaker zijn terughoudendheid tonen, en misschien te vaak. Maar beter een helder en scherp debat met duidelijke keuzes als eindresultaat, dan de moedeloosheid, verwarring en stagnatie die anderhalf jaar geleden nog dreigde na het brexit-referendum en de gevreesde opmars van anti-EU populisten in tal van landen.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees ook:

De SPD-leden zijn akkoord met regeren met de christen-democraten. Daarmee is de grote Duitse coalitie eindelijk een feit.

De EU slaat zich vaak op de borst over waarden op het gebied van mensenrechten, vrijheid en democratie. Dat is een valse claim, zegt politicologe Turkuler Isiksel. In de EU draait immers alles om de centen.

De EU is er voor de lidstaten en niet andersom, vindt premier Rutte. Hij pleit voor concrete doelen en een pragmatische koers.

Deel dit artikel