Commentaar

De arrestatie van Ridouan T. toont aan dat de rechtsstaat weerbaar is

Het moet een opluchting zijn voor alle betrokkenen die nu politiebeveiliging krijgen dat de meest gezochte crimineel van Nederland, Ridouan T., in Dubai is gearresteerd. Hijzelf en zijn vooralsnog spoorloze rechterhand Said R. worden door het Openbaar Ministerie gezien als de leiders van een ‘goed geoliede moordorganisatie’, verantwoordelijk voor een reeks liquidaties en pogingen daartoe en grootschalige drugssmokkel.

Als de verdenkingen bewezen worden geacht, kan Ridouan T. beschouwd worden als iemand die de Nederlandse rechtstaat op zijn grondvesten heeft doen schudden. Dit culmineerde in de moord op advocaat Derk Wiersum, die in september voor zijn huis werd doodgeschoten. Wiersum stond kroongetuige Nabil B. bij, die bereid was te getuigen tegen onder andere Ridouan T. en de vele andere verdachten in het ‘Marengo-proces’. Van Nabil B. was eerder al een broer doodgeschoten die niets met de criminele organisatie te maken had. Er zijn volgens het OM aanwijzingen dat Ridouan T. de opdrachtgever was van deze twee moorden.

Niet alle tentakels zijn uitgeschakeld

Dat deze koelbloedige moorden – waarschijnlijk bedoeld als waarschuwing om te zwijgen – gezien worden als een aanslag op de rechtsstaat, is terecht. Gelukkig hebben twee pijlers onder deze rechtsstaat, politie en het OM, inmiddels veel verdachten aangehouden, waarmee niet is gezegd dat alle tentakels van deze keiharde drugsbende(s) zijn uitgeschakeld.

Net als eerder bij het Passage-liquidatieproces dat uiteindelijk tien jaar duurde en bij de rechtsgang tegen Willem Holleeder, is grondig speurwerk en eindeloos geduld nodig om deze criminele organisaties met vele vertakkingen op te kunnen rollen. Vier verdachten in het Passage-proces en Holleeder kregen levenslang voor een flink aantal moorden. Mede door de inzet van kroongetuigen die zelf ook verdachten waren van soms zeer ernstige delicten en dus belang hadden bij strafverlaging. Dat maakt zo’n rechtsgang complex, waarbij er een nog grotere verantwoordelijk ligt bij rechters om zaken en belangen tegen elkaar af te wegen.

De conclusie is dat de inzet van kroongetuigen effectief is om de georganiseerde misdaad aan te pakken, maar dat dit zo beperkt mogelijk moet worden gebruikt. Het blijft een ongebruikelijk instrument en het leidt mogelijk ook tot nieuwe moorden om getuigen tot zwijgen te brengen. Daardoor moet het OM steeds opnieuw afwegen of de inzet van een kroongetuige de belangen dient van de rechtsstaat in relatie tot de bescherming van individuele burgers. Dit is cruciaal nu advocaten in bepaalde gevallen weigeren kroongetuigen bij te staan of dit slechts in het geheim willen doen. Daarmee is de rechtsstaat ook niet gediend.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden