null Beeld

CommentaarAfstand houden

De anderhalve meter afstand zal nog wel even moeten blijven

Redactie Trouw

Het was te optimistisch om te denken dat covid zou uitdoven door ofwel groepsimmuniteit, ofwel voldoende vaccinatie, ofwel een tijdelijke lockdown. Dat optimisme klonk de eerste helft van vorig jaar nog wel, in persconferenties van het kabinet, in gesprekken thuis, op het werk en op straat. Inmiddels weten we beter. Het coronavirus is nog altijd actief, de geregistreerde besmettingscijfers zijn in Nederland zelfs hoger dan die vorig jaar werden gemeten en vaccins helpen wel, maar niet honderd procent. De QR-codes geven geen keiharde zekerheid. Corona is geen chronische ziekte, maar wel chronisch aanwezig in de samenleving. Het beleid om het virus aan te pakken moet daarom op de langere termijn gericht zijn, met geregeld een korte klap tussendoor.

Helemaal verrassend is het niet. Begin vorig jaar publiceerde een groep epidemiologen verbonden aan Harvard een artikel in Science waarin ze stelden dat het virus zeker tot na 2024 steeds voor uitbraken zal zorgen, wereldwijd. Totnutoe blijkt hun conclusie aardig te kloppen, helaas.

Dat betekent dat er maatregelen nodig blijven die de bewegingsvrijheid beperken en die sommige activiteiten die tot februari vorig jaar normaal waren, onmogelijk maken. Al is het soms tijdelijk, omdat corona seizoensuitbraken kent en vooral in de koudere periode opvlamt.

Een verantwoord toegangsbeleid is mogelijk

Dus misschien is er af en toe een ingreep nodig, zoals openingstijden beperken, of aantallen bezoekers bij sportevenementen en festivals terugbrengen. Maar op den duur is de beste manier om het virus enigszins te bedwingen toch echt afstand houden en waar het nodig is mondkapjes dragen. Of dat anderhalve meter is of een meter, dat is geen halszaak. Afstand houden werkt goed om besmettingen tegen te gaan en werkt niet polariserend. De regel geldt voor iedereen.

Voor de cultuursector is dit een ingrijpende maatregel, al heeft die sector tegelijk ook laten zien dat er een verantwoord toegangsbeleid mogelijk is, bijvoorbeeld door testen bij toegang of de coronacheck. Voor die sector, en bijvoorbeeld sport, of zakelijke evenementen, moet wel een testbeleid komen en eventueel compensatie. Testen en coronacheck blijven nodig, maar ook een streven naar de meest maximale vaccinatiegraad.

Afgelopen anderhalf jaar heeft laten zien dat afstand houden een gewoonte is waar je aan kunt wennen. Een simpele gewoonte die de kans op besmetting kleiner maakt. Het virus dwingt ons de blik naar voren te richten en vooral genoeg afstand te blijven houden. Minder gezellig, wel gezond en effectief.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden