null Beeld
Beeld

FramingHans de Bruijn

De ander vertrouwen is hard werken

Hans de Bruijn

Armin Laschet is de nieuwe CDU-voorzitter en wellicht de CDU-kandidaat voor bondskanselier. Hij houdt een toespraak en vertelt over zijn vader, die mijnwerker was. Zijn vader leerde hem dat je in de kolenmijn, op duizend meter diepte, altijd blindelings moest kunnen vertrouwen op de ander. Iemands geloof deed er niet toe, iemands uiterlijk deed er niet toe, iemands herkomst deed er niet toe – het ging maar om één ding: vertrouwen.

Wat is de kracht van dat beeld?

1

Laschet zegt het niet expliciet – maar het is en blijft altijd mooi dat een samenleving je de kans geeft je maximaal te ontplooien. Dat de weg van de kolenmijn naar de kanselarij in één generatie kan worden afgelegd.

2

Het is ook een krachtig beeld omdat er geen speld tussen is te krijgen. Iedereen begrijpt dat in de pikdonkere en bloedhete mijn, vertrouwen het enige is dat telt als het om de ander gaat. Daar passen geen mitsen en maren bij.

3

Laschet maakt ‘vertrouwen’ tot de kern van zijn boodschap. Vertrouwen werd in de Verenigde Staten geschonden, zegt hij, door een president die polariseert, ‘systematisch gelogen’ heeft. Bij de politicus van het midden staat niet polarisatie, maar vertrouwen centraal. Je moet kunnen luisteren. Onaangename dingen kunnen aanhoren. Samenwerken met mensen die je niet altijd mag. In de kolenmijn is het hard werken en de ander vertrouwen. De ander vertrouwen is ook hard werken, zegt Laschet.

Met een slimme term kun je de werkelijkheid niet alleen beschrijven, maar ook maken. Hans de Bruijn is bestuurskundige en debatspecialist. Wekelijks analyseert hij de sturende taal van beleidsmakers.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden