CommentaarDrugscriminaliteit

De analyse ontbreekt bij de aanpak van drugsbendes

Na de afschuwelijke moord op advocaat Derk Wiersum viel al te vrezen dat er onorthodoxe maatregelen van de overheid zouden worden verlangd om drugsbendes te ontmantelen. De oorlog tegen de leiders van de nietsontziende ‘narcomaffia’ zal gewonnen worden, aldus premier Rutte vorige week. Inderdaad kondigde minister Grapperhaus dit weekeinde ‘onorthodoxe maatregelen’ aan om drugsbendes op te rollen en hun leiders die zich waarschijnlijk in het buitenland ophouden aan te houden. 

De inlichtingendienst AIVD en de militaire evenknie AIVD moeten nauwer samenwerken. Ditzelfde geldt voor de Fiod, politie, openbaar ministerie, Koninklijke Marechaussee en het jeugdwerk in gemeenten. Grapperhaus wil bovendien een speciale opsporingseenheid oprichten die zich toelegt op bestrijding van drugscriminaliteit.

Tegen samenwerking vallen geen bezwaren in te brengen. Dat geldt echter niet voor het oprichten van de speciale ‘narcobrigade’ of het aanpassen van de privacywetgeving die volgens Grapperhaus te veel de opsporing van criminelen belemmert. De moord op deze gerespecteerde advocaat kan inderdaad opgevat worden als een aanval op de rechtsstaat, maar dat betekent niet dat het antwoord minder rechtsstaat zou moeten zijn. 

Onorthodoxe maatregel

In het geval van het liquidatieproces waarin leden van de zogeheten mocromaffia hoofdverdachten zijn, wordt al een onorthodoxe maatregel ingezet, namelijk de kroongetuige, in kringen van deskundigen en advocaten een zeer omstreden maatregel. Dit kan kennelijk een probaat instrument zijn (zie de passage- en Holleederprocessen), maar blijft desondanks juridisch gezien zeer onorthodox. Het betekent ook niet dat voor ‘de oorlog tegen de drugsmaffia’ andere wetten aangepast of diensten ineengeschoven dienen te worden.

In Amerika kondigde president Nixon al in 1971 de war on drugs aan. Al zijn opvolgers namen die strijd over. Hij richtte de Drugs Enforcement Administration op, waar nu vaak in de Nederlandse reacties naar verwezen wordt. Desondanks worden de VS anno 2019 overspoeld met relatief goedkope drugs. Net als Nederland.

Wat ontbreekt in de eerste reacties is een diepgaande analyse van het drugsprobleem. Waarom lukt het maar niet om de georganiseerde drugscriminaliteit beheersbaar te houden of grondig aan te pakken? Producenten, de hoge winsten, maar ook de eindgebruikers spelen daarin een rol. Het antwoord hoeft niet legalisering van diverse typen drugs te zijn. Het kan ook liggen in meer politie op straat, een steviger inzet van jeugdwerkers en betrokkenheid van scholen en ouders. Drugscriminaliteit is een veelkoppig monster dat over een breed terrein bestreden moet worden.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden