Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De aanpak van ondermijning kan niet zonder aanpak van de drugshandel

Opinie

Trouw

Haarlemmers op de Grote Markt tijdens de steunbetuiging aan burgemeester Jos Wienen afgelopen zondag. © ANP
Commentaar

Het is hartverwarmend dat een grote groep Haarlemmers dit weekeinde opkwam voor de eigen burgemeester, die na bedreigingen alleen nog maar zwaarbeveiligd over straat kan gaan. Een uiting van gemeenschapszin, waarop burgemeester Jos Wienen reageerde met een spontane korte toespraak. Dat tekent deze bestuurder, die duidelijk maakt dat hij niet van zins is te wijken voor zware bedreigingen uit anonieme hoek.

Het moge duidelijk zijn dat het onderzoek naar deze nieuwste bedreiging in Haarlem – in een verontrustend langer wordende reeks van bedreigingen tegen lokale politici – prioriteit moet krijgen. Voor de veiligheid van de Haarlemse burgemeester, en om definitief vast te stellen uit welke hoek de bedreigingen komen. Wienen sloot onlangs het clubhuis van een motorclub. Anderhalf jaar geleden deed de Emmense loco-burgemeester hetzelfde. Die dook na bedreigingen drie weken onder in het buitenland. Minstens twee officieren van justitie werden in vergelijkbare situaties zwaar bedreigd. In alle gevallen was drugshandel aanleiding voor de actie tegen de motorclub. De bedreigingen hoeven niet uit de club zelf te komen, ook sympathisanten kunnen er verantwoordelijk voor zijn.

Lees verder na de advertentie

Staat binnen de staat

Het heeft er kortom alle schijn van dat er in Nederland een staat binnen de staat aan het ontstaan is, waarin de doodsbedreiging van politici, bestuurders en ambtenaren acceptabel wordt gevonden. Het zou te makkelijk zijn om hier te verwijzen naar algehele verruwing via sociale media, want het lijkt om geplande acties te gaan in het kader van de eigen illegale activiteiten.

Meer weerbaarheid bij bestuurders en onderzoek naar bedreigers zijn belangrijk, maar niet genoeg. Het gaat daarbij immers alleen om het bestrijden van de gevolgen van het cruciale probleem. Dat is het enorme verdienmodel dat is ontstaan in de drugshandel. Bepaalde motorclubs, of in ieder geval sommige leden of sympathisanten, willen een graantje meepikken. Het gaat om een markt van jaarlijks 19 miljard euro, zoals vorige week in deze krant was te lezen in een inventarisatie van recente illegale stortingen van drugsafval.

Onderzoeker Edward van der Torre van de politie-academie stelde in dat artikel vast dat justitie met enige regelmaat trots een drugslab oprolt, maar dat van een structurele en effectieve aanpak geen sprake is. Zo is er geen kennis en capaciteit beschikbaar om zo’n lab een tijd te observeren met het doel ook de opdrachtgevers – de grote vissen – te vangen. Zolang de winstmarges in deze parallelle wereld onverminderd aantrekkelijk blijven, is het dweilen met de kraan open wat betreft de aanpak van bedreigingen. Justitie en de landelijke politiek kunnen het hier niet bij laten zitten.

Commentaar

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Deel dit artikel