null Beeld

Lezersreacties

Dat zogenaamde extremisme heeft de overheid aan zichzelf te danken

Redactie Trouw

Ik ben geen extremist maar zie een wantrouwende overheid

Het vertrouwen in instituties neemt volgens de AIVD af door de groeiende groep extremisten (Trouw 26 mei). Maar juist het groeiende aantal blunders van de overheid en het niet oplossen van problemen doen het aantal extremisten toenemen. Ik ben geen extremist maar constateer wel dat de overheid steeds meer haar burgers wantrouwt. Ik hoor daarbij.

Henk Kraaijenbrink Borne

Laat de AIVD deze omroep bij de naam noemen

De AIVD waarschuwt voor rechts-extremisme en dochters van minister Kaag maken zich zorgen over hun moeder. Onder aanmoediging van de presentatrices kregen vertegenwoordigers van FvD en de PVV deze week bij Ongehoord Nederland alle kansen hun gevoelens over de instituties, mevrouw Kaag en D66 te etaleren. Laat de AIVD deze omroep bij de naam noemen als een gevaar voor de democratische en vreedzame samenleving.

Ad van der Waals Leiden

Wij zijn van zulk haantjesgedrag nog niet af

De afgelopen week mochten wij in deze krant lezen over de strapatsen van minister Dennis Wiersma. Ook in dergelijke figuren voorzag de vooruitziende blik van de onvolprezen Van Kooten en De Bie: wethouder Hekking van Juinen. Gezien het belang dat wordt gehecht aan beeldvorming in de sociale media zijn we van zulk haantjesgedrag nog niet af.

Bart Been Gouda

Met haar diploma liggen de banen momenteel voor het oprapen

‘Pechstudent’ Mart Veldhuis heeft zijn wandkleed verkocht en kan zijn studieschuld afbetalen (Trouw, 26 mei). Ik gun het hem. Ik ben ook voorstander van een basisbeurs als gift, maar zullen we ophouden van ‘pechstudenten’ te spreken? Mijn dochter begon in 2016 met studeren, veranderde een keer en studeert volgende maand af. Precies de zogenaamde pechgeneratie. Maar ze heeft altijd naar school gekund, de studie kunnen kiezen die bij haar past. Met haar diploma liggen de banen momenteel voor het oprapen. Haar studieschuld van 30.000 euro kan ze straks naar draagkracht terugbetalen. Miljoenen jonge mensen op de wereld zouden alles over hebben voor dit scenario.

Antoinette Bolt Oosterwolde

Subsidies zijn ter ondersteuning voor diegene die het niet kunnen betalen

Graag wil ik mijn huis verduurzamen. Maar ik zie af van het aanvragen van subsidie. Niet vanwege de rompslomp maar omdat ik, als huiseigenaar, het geld heb om de investering te doen. Zuurverdiende belastingcenten hoeven dan niet in mijn zak te belanden. Subsidies zijn geen recht voor kapitaalkrachtige investeerders van verduurzaming maar ondersteuning voor diegene die het anders niet kunnen betalen. Hierbij roep ik alle kapitaalkrachtigen op af te zien van subsidies. Opdat de rijken niet nog rijker worden.

André van der Zwan Leidschendam

Een simpel magneetje die je onder de radiator vastklikt

Vincent Dekker wil zoveel mogelijk warmte halen uit radiatoren met een lagere watertemperatuur (Duurzaamheid & economie, 26 mei). Ik mis één belangrijke maatregel, naar mijn ervaring heel efficiënt: elke bouwmarkt verkoopt kleine ventilatorpakketjes, die je met een simpel magneetje onder de radiator vastklikt. Verbruikskosten: een dubbeltje per jaar. Winst: bij 40 graden al relevante warmteoverdracht.

Paulus B. Morssink Middelstum

Maar wat bewerkstelligt Trouw hiermee?

Ombudsman Edwin Kreulen (Opinie, 26 mei) schrijft over de voorpaginakop ‘De natuur is niet van witte mannen’: die is kort door de bocht maar vliegt er niet uit. De maker van de kop stelt dat de formulering feitelijk juist is. Maar wat bewerkstelligt Trouw hiermee? De aandacht gaat door deze voorpaginakop niet meer naar minderheidsgroepen die geringe toegang tot iets hebben, in dit geval ‘de natuur’. Maar naar het blamen van een andere (grote) minderheidsgroep. Ophef lijkt het enige doel. Lezers mogen zich druk maken om opgeblazen bijzaken. Waar het echt om gaat verdwijnt achter de horizon. Trouw, blijf alsjeblieft trouw aan je journalistieke principes.

Karel Drexhage Utrecht

De een aanbidt hem en de ander ontkent zijn bestaan

De bespreking van een theologische bestseller uit de zeventiende eeuw (Trouw, 25 mei) laat zien dat de duivel nog altijd een druk bezet man is. Het ene deel van de wereld aanbidt hem en het andere deel ontkent zijn bestaan. Jezus Christus heeft niet voor niets frequent gewezen op de listen van deze ‘mensenmoordenaar van den beginne’. Vandaar het Schriftwoord: ‘Wederstaat den duivel en hij zal van u vlieden’.

T. Ouwerkerk Hasselt

Ook een reactie insturen? Dat kan, in maximaal 150 woorden, naar lezers@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden