CommentaarVoorverkiezingen VS

Dat senioren Sanders en Biden komen bovendrijven, toont de sleetse staat van democratie VS

Voor de liefhebbers van oudere witte mannen zijn het gouden tijden in de Verenigde Staten. Na de laatste voorverkiezingsronde in veertien Amerikaanse staten, afgelopen week, zijn er aan Democratische zijde nog twee serieuze kandidaten in de race: de 77-jarige Joe Biden en de 78-jarige Bernie Sanders. Een van beiden zal het in november opnemen tegen de zittende president, de 73-jarige Donald Trump.

Nu is er natuurlijk niets op tegen als mensen wat levenswijsheid en -ervaring meenemen als zij aan het roer van nog altijd ’s werelds machtigste land willen gaan staan. Maar dat er slechts senioren in het strijdperk zullen treden, is in dit geval toch vooral een symbool voor de sleetse staat van de Amerikaanse democratie, die door polarisatie en institutionele houtrot op zijn laatste benen lijkt te lopen. Het valt in ieder geval te betreuren dat de Democratische Partij niet in staat is gebleken om aansprekende, diverse kandidaten in een kansrijke positie naar voren te schuiven die nieuw leven in het politieke bestel hadden kunnen blazen.

Hartaanval

De Democraten hebben nota bene vier jaar de tijd gehad om iemand klaar te stomen. In plaats daarvan ging en gaat veel energie in de partij nog steeds zitten in interne verwarring over de te volgen koers. Moet die linksaf – zoals Bernie Sanders voorstaat? Of moet die gericht blijven op het centrum – de hoek waar Biden het zoekt? Het jammere is dat die strijd vier jaar geleden nog veel mensen kon enthousiasmeren: de opkomst van Sanders destijds was te danken aan de nieuwe, jonge kiezers die hij met zijn progressieve verhaal aan zich wist te binden. Maar de voorverkiezingen van afgelopen dinsdag wezen uit dat de magie van Sanders al een beetje is uitgewerkt. Er kwamen niet méér jonge mensen naar de stembus dan vier jaar geleden. En Sanders zelf scoorde ook minder goed dan destijds, zelfs in zijn thuisstaat Vermont.

Donald Trump zal er zonder twijfel zijn voordeel mee doen. Hij is er de man naar om zijn tegenstrever, wie het ook is, straks keihard af te rekenen op de risico’s van diens hoge leeftijd. Die zijn ook bepaald niet denkbeeldig: Sanders kreeg een half jaar geleden een hartaanval, Biden maakt al de hele campagne lang een geestelijk niet al te scherpe indruk. Daarmee is de kans dat Trump straks weer aan het langste eind trekt waarschijnlijk een stukje toegenomen, met extra risico’s voor de Amerikaanse democratie als gevolg.

Maar ook als Sanders of (waarschijnlijker) Biden straks wint, is er voldoende reden om te hopen dat er in 2024 – bij beide partijen – aansprekender en vitalere kandidaten komen bovendrijven, zodat het enthousiasme voor de Amerikaanse democratie herleeft.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden