null

OpiniePensioenen

Dat ouderen duur zijn en een probleem, is een sprookje

De verhoging van de leeftijd voor AOW en pensioen lost een probleem op dat niet bestaat. Het is daarom onrechtvaardig dat mensen met een zwaar beroep niet na 45 jaar werken AOW kunnen krijgen, schrijft Anne van Dijk, gepensioneerd vakbondsbestuurder FNV.

Anne van Dijk

Veel meer 80-plussers en meer zorg in 2050, meldt Trouw (14 april) op basis van een rapport van het CBS en Nidi. En dat heeft gevolgen.

Daar was het bekende bericht weer: er dreigt een ramp door het toenemende aantal ouderen. Te weinig werkers en te weinig werkenden om de kosten op te brengen.

De werkelijkheid is anders. Het is een ‘sprookje’ dat het stijgende aantal ouderen onbetaalbaar zou zijn. Laten nu diezelfde gepensioneerden die worden weggezet als kostenpost, meer belasting opbrengen uit het aanvullende pensioen dan de kosten van de AOW stijgen. Toen de AOW werd ingesteld (na de Tweede Wereldoorlog) was er geen belastingopbrengst uit het aanvullende pensioen. Dankzij de gespaarde aanvullende pensioenen via cao-regelingen is die er nu wel.

Werkgevers willen die oudere werknemers niet hebben

Dat de arbeidsmarkt het noodzakelijk maakt om ouderen langer te laten werken is ook een sprookje. Kortgeleden werd dat weer breed in het nieuws gebracht. Werkgevers willen die oudere werknemers niet hebben. Als de ontslagbescherming er niet was geweest, zouden veel ouderen ontslagen zijn. Het tekort op de arbeidsmarkt is een constructie. Als dat tekort er zou zijn, dan zouden er veel minder flexcontracten zijn.

De AOW-leeftijd werd in het verleden twee keer versneld verhoogd in Nederland door regering en parlement, met geen andere reden dan de begroting rond te krijgen. Het gevolg is een veel snellere stijging van de pensioenleeftijd dan in de ons omringende landen. Geen van de politieke partijen die hier nu kritiek op hebben, heeft deze stijging tegen kunnen houden. Door het Pensioen- en AOW-akkoord is deze stijging van de leeftijd waarop AOW wordt uitgekeerd afgeremd.

Bovendien is het door het Pensioen- en AOW-akkoord van vakbonden mogelijk drie jaar voor de AOW-leeftijd met pensioen te gaan. Een regeling die nodig is om mensen die zwaar werk doen en vaak op jonge leeftijd beginnen met dat zware werk, de mogelijkheid te geven eerder te stoppen met werken.

Het ontbreekt minister Koolmees aan wil

De studie naar de mogelijkheid om na 45 jaar werken AOW-gerechtigd te worden, wil de demissionaire D66-minister Koolmees echter bij het oud vuil zetten. Te lastig, volgens hem. Hier geldt echter het uitgangspunt ‘waar een wil is, is een weg’. Het ontbreekt de minister aan wil. Hij is een typische vertegenwoordiger van wat in de reclame heet ‘hoogopgeleiden’. Geen oog voor de mensen die lichamelijke arbeid doen.

De rechtvaardigheidsstrijd gaat verder voor mensen die lichamelijke arbeid verrichten.

Lees ook:

Nederland in 2050: veel meer ouderen en eenpersoonshuishoudens, en dat heeft consequenties

Hoe ziet de Nederlandse bevolking er in 2050 uit? Hoeveel mensen wonen er dan? Waar moeten politici over gaan piekeren? Twee instituten studeerden op die vragen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden