Column

Dat gehijg, daar wil ik vreselijk graag van af

Marijn de Vries Beeld Maartje Geels

In een overdonderend Europees kampioenschapsweekend waarin ik ogen tekortkwam, vingen mijn oren juist vaak hetzelfde op.

Zwemster Ranomi Kromowidjojo na haar bronzen plak op de 50 meter vrije slag: "Ik ben altijd blij met een medaille HIJG, maar ik denk met name de manier waarop ik hier de finale ben ingegaan HIJG na gisteren nogal wat HIJG eh HIJG pittige vragen van de media over de vorm en of het wel goed zou komen. HIJG. Ik ben gewoon bij mezelf gebleven HIJG en rustig gebleven. HIJG."

Baanwielrenner Matthijs Büchli met het goud van de kilometer tijdrit op zak: "HIJG. Hard starten. HIJG. En toen probeerde ik hem netjes te rijden. HIJG. Dat lukte de laatste anderhalve ronde niet helemaal HUUHIJG, maar JAHIJG uh HIJG heel mooi dat het is gelukt."

De EK atletiek beginnen vandaag, en ik weet zeker dat daar soortgelijks te horen zal zijn. Dafne Schippers: "Ik heb HIJG alles gegeven en dan HIJG moet je HIJG constateren dat dit het hoogst HIJGIJG haalbare is." Of iets dergelijks.

Als je het eenmaal gehoord hebt, kun je het niet meer niet-horen. Dat gehijg van atleten in de microfoon. Met beeld erbij valt het minder op, maar als je veel radio luistert, zoals ik afgelopen weekend, dan wordt het al snel een beetje ergerlijk. HIJG. Heel storend. HIJG. Zo allesoverstemmend HUUUHIJG, dat je niet eens meer hoort wat iemand hijgt. Ik bedoel: zegt.

We vinden het een groot goed dat onze sporters meteen de pers te woord staan, bij winst én bij verlies. Mooi is het. Puur. Een teken van karakter. Niet weglopen voor falen.

Intussen hebben ze de benen niet eens uit het water getrokken, hun voet nog niet uit het pedaal geklikt, zijn ze de finish nauwelijks gepasseerd of de plopkap van de NOS hangt al onder hun neus. Met als gevolg dat gehijg. Dat steeds overheersender GEHIJG.

Zuurstof tot nadenken

Slechts de superconditie van de atleten redt elk interview. Als een gewone sterveling na honderd meter rennen een paar antwoorden moet geven, duurt het minuten voor er wat zinnigs uitkomt. Sporters herstellen snel, hun hartslag daalt binnen de kortste keren naar normaal niveau, het lichaam vult zich weer met zuurstof en dat alles gebeurt op basis van het naar binnen zuigen van grote happen lucht.

Grote happen lucht die ook de hersenen weer vullen. Zuurstof tot nadenken geven. Gun je een atleet iets meer tijd dan een handvol seconden, dan weet ik zeker dat er zinniger teksten uitkomen.

Sommige sporters pakken die ruimte trouwens heel slim zelf. Een zwempak half uittrekken gebeurt niet alleen omdat het ding verdomde strak zit, maar geeft ook even tijd om na te denken. Een handdoek aanpakken is fijn tegen het zweet dat na de finish in riviertjes stroomt, maar tijdens het drogen komen wellicht net de juiste woorden.

Zinniger teksten vind ik persoonlijk slechts bijzaak. Dat gehijg, daar wil ik vreselijk graag van af. Dus, dames/heren interviewers, is twee minuten wachten wellicht een optie? Ik dank u zeer, uit de grond van mijn longen. Eh... hart. HIJG. Bedankt.

Marijn de Vries fietst u elke maandag door het sportweekend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden